Nakon jučerašnjih incidenata u Banjskoj, danas je u južnom dijelu Mitrovice organizovano predstavljanje arsenala oružja, municije, vozila i svega ostalog pronađenog i zaplenjenog u ovom selu u Zvečanu.

Na događaju koji je održan u kampu specijalnih jedinica Policije Kosova, medijima su se obratili ministar unutrašnjih poslova, Xhelal Sveçla i generalni direktor Policije Kosova, Gazmend Hoxha.

U dvorištu ovog kampa bila je izložena velika količina naoružanja i drugih predmeta.

Predstavljene su mape i planovi, odeća, uniforme, minobacači, ručne bombe, dinamiti, radio veze, hrana, medicinski lijekovi, nosila, oružje različitog kalibra, raketni bacači, eksplozivi, detonatori, razni amblemi, dronovi, naljepnice sa znakom KFOR-a, pojedine uniforme sa amblemima italijanske vojske, automobilske tablice sa oznaka različitih gradova Srbije, ručne bacače granata (zolja), od kojih je većina proizvedena 2021.
  Prema navodima čelnika MUP-a Kosova, zaplenjeno je konkretno jedno oklopno vozilo, 24 džipova, dva četvorotočkaša, 8 komada protivpješadijskih mina, 150 komada eksplozivnog dinamita, 6 mitraljeza, 21 pancir, tri drona, 15 noćnih dvogleda, 32 radio veze, 115 vojnih uniformi, 6 komada satelitskih karti, tri topografske karte, 23 maske, osam sekira, 32 telefona, 32 sim kartice, puno hrane, medicinski lijekovi i novac, odnosno 1.800 novčanica, što u dinarima, što u eurima.
  Između ostalog, policija je zaplenila kosovske i srpske lične karte, srpske zdravstvene knjižice, bankovne kartice Komercijalne banke i Poštanske štedionice, Benu plus karticu, Lily popust karticu, Sport bunus karticu i Bip klub karticu.

Ministar unutrašnjih poslova, Xhelal Sveçla, kazao je na konferenciji da je u jednom od zaplenjenih vozila, navodno pronađena dokumentacija Milana Radoičića, potpredsjednika Srpske liste kojeg potražuju organi Kosova.

Prema navodima Sveçle, ujedno je pronađen i Radoičićev dokument o dozvoli za oružje, a to, kako je kazao – dokazuje njegovo direktno učešće u jučerašnjoj akciji.

U dokumentaciji koju je Sveçla pokazao, a kosovski mediji objavili – prikazana je fotokopija navodnog oružnog lista štampanog 5. aprila 2021. godine koji je izdala PU u Kraljevu, sa periodom važenja od 30. oktobra 2017. do istog datuma 2027.

Uz druge podatke, uključujući i serijski kontrolni broj oružnog lista – opisana su četiri komada oružja: Pištolj marke Glok kalibra 357 magnum, pištolj Sig sauer kalibar 9×19, pištolj Laugo arms Čehoslovačka SRO kalibra 9×19 i pištolj Walther P99 AS kalibar 9×19.

Za sva četiri pištolja navedeno je da je namjena oružja – lična bezbjednost. Mediji na Kosovu navode da je on imao dozvolu za ukupno šest komada oružja.

Sa druge strane, generalni direktor Policije Kosova, Gazmend Hoxha, rekao je na istoj konferenciji da je dio oružja koje su juče pronašli u Banjskoj, slično onom koje je korišćeno tokom majskog sukoba Srba i pripadnika KFOR-a.

Aktivnosti koju su tokom proteklog dana sproveli pripadnici Policije Kosova u selu Banjska, Hoxha je opisao kao „najveću i najuspješniju operaciju na poslijeratnom Kosovu“.