Odlukom predsjednice

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani donijela je odluku da ponedeljak 25. septembar bude proglašen danom žalosti u znak poštovanja prema policajcu Afrimu Bunjakuu, koji je jučer ubijen.

Specijalno tužilaštvo Kosova saopštilo je da je šest osoba privedeno i oni su osumnjičeni za više krivičnih djela, a jedan od njih i za terorizam, nakon smrtonosnih napada u selu Banjska na sjeveru Kosova u nedjelju.

“U pitanju je napad na ustavni poredak Kosova, pripremanje terorističkih akata ili krivičnih djela protiv ustavnog poretka i sigurnosti Kosova, posjedovanje, kontrola ili neovlašteno držanje oružja“, navelo je tužilaštvo.

Iz tužilaštva je saopšteno da su u akciji u nedjelju zaplijenjena vozila sa značajnom količinom oružja. Uhapšenim je određeno zadržavanje do 48 sati.

Napadači u oklopnim vozilima upali su u nedjelju u selo u regiji s većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova, sukobivši se s policijom i zabarikadiravši se u pravoslavnom manastiru.

Policija Kosova objavila je da su jedan policajac i trojica od približno 30 napadača poginuli u pucnjavi oko sela Banjska.

Monasi i hodočasnici bili su zaključani u srpskom pravoslavnom manastiru u jeku višesatne opsade.

Ostalo je nejasno ko je bio iza nasilja u nedjelju. Premijer Albin Kurti i ministar unutrašnjih poslova Xhelal Svecla optužili su “kriminalce pod srpskim sponzorstvom.” “Oni su profesionalci, s vojnom i policijskom pozadinom”, rekao je Kurti.

Međunarodna osuda

Čelnica UN-ove misije na Kosovu Caroline Ziadeh i šef vanjske politike Evropske unije Josep Borrell osudili su nasilje.

“Više nedužnih života je u opasnosti zbog neprijateljstava koja su u toku u okolici samostana Banjska. Ti napadi moraju odmah prestati”, rekao je Borrell.

NATO vojska, uz članove EU policijskih snaga EULEX i kosovska policija, patroliraju na cesti koja vodi u Banjsku.

Prema Tanjugu, u selo Banjska jutros se i dalje ne može ući ni izaći, dok forenzičke ekipe vrše uviđaj. Sva tri prilaza selu, iz pravca Zvečana, Zubinog Potoka i sa magistralnog puta Sjeverna Mitrovica – Leposavić su blokirana.

Lokalni mediji navode da je Granična policija Kosova zatvorila i dva prelaza sa Srbijom.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani donijela je odluku da ponedeljak 25. septembar bude proglašen danom žalosti u znak poštovanja prema policajcu Afrimu Bunjakuu, koji je jučer ubijen.