Uzajamno priznanje završnica

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani istakla je da je sa predsjednikom SAD Josephom Bidenom i posrednicima EU u dijalogu Prištine i Beograda razgovarala o najnovijim dešavanjima na Kosovu, i da je istakla da izbalansiran pristup predstavlja preduslov za uspješan proces dijaloga.

Osmani je navela da se u Njujorku sastala i sa državnim sekretarom SAD Antonyem Blinkenom.

"Dobila sam potvrdu snažne podrške od njega, ali i od čitavih Sjedinjenih Država. Takođe sam imala dug i sadržajan razgovor sa državnim sekretarom, gospodinom Blinkenom, gdje smo detaljno razgovarali o svim procesima i izazovima kroz koje Kosovo prolazi", rekla je Osmani.

Na pitanje kako su protekli sastanci sa posrednicima dijaloga Kosova i Srbije, Osmani je kazala da je iznijela stavove kosovskih institucija da je izbalansiran pristup i ravnopravan tretman obje strane preduslov da bi cio proces dijaloga bio uspješan.

"I naravno, uzajamno priznanje je ono što će, ne samo zaključiti dijalog, već će, naravno, osigurati dugoročni mir i stabilnost u regionu. Mi smo kao konstruktivna strana prihvatili francusko-njemački plan i sada je vrijeme da se on u potpunosti sprovede, bez uslovljavanja i da ga sprovodu obje strane“, rekla je Osmani.

Ona je dodala da je važno da dođe do ukidanja mjera EU.

"Nema razloga da mjere budu na snazi, jer situacija na sjeveru više nije napeta. Kosovo je preduzelo sve korake da stvori pravni osnov za nove izbore na sjeveru, broj policijskih snaga je takođe smanjen, i istovremeno se vratilo dijalogu. To su bila tri uslova iznijeta u saopštenju od 3. juna i nadamo se da će nakon ovih brojnih intenzivnih komunikacija koje imamo ovih dana, i države Evropske unije preuzeti inicijativu da ih otklone“, navela je Osmani.