Pravi kolosjek

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija neće dozvoliti da ono što su uložili tokom svih ovih godina u dijalogu Kosova i Srbije propadne, ali je moguće da će se njihov fokus i interes premestiti na druge teme, što bi imalo negativne posljedice posebno za Kosovo koje je najviše zainteresovano za uspješno okončanje dijaloga, ocjenio je politički analitičar Artan Muhaxhiri, preneo je RTK.

"Tek po okončanju dijaloga može biti nade za normalizaciju položaja naše države u međunarodnoj areni. U ovakvom stanju kakvo je sada, odnosno sa pet zemalja EU koje ga ne priznaju i sa mnogo unutrašnjih problema i političkih sukoba sa SAD i EU, Kosovo nema pozitivnu perspektivu i izolacija i međunarodni bojkot naše zemlje mogu samo da se prodube“, rekao je Muhaxhiri za Radio Kosovo.

On je naveo da je sastanak u okviru dijaloga 14. septembra na najvišem nivou u Briselu smatran kao veoma dobra prilika da se dijalog vrati na pravi kolosjek, ali da se, nažalost, dogodilo suprotno i da se situacija još više zakomplikovala.

"Sjedinjene Američke Države i Evropska unija neće dozvoliti da ono što su uložili tokom svih ovih godina u dijalogu propadne i zbog toga nije moguće da bilo koja strana, kosovska ili srpska, blokira dijalog u toj mjeri da ne bude nade za konkretan rezultat“, rekao je Muhaxhiri.

Premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastali su se 14. septembra u Briselu ali je ova runda dijaloga okončana bez rezultata.