LDK obećao podršku

Pokret Samoopredjeljenje zatražio je od opozicije da bar podrži međunarodne sporazume ovog jesenjeg zasjedanja, Demokratski savez Kosova (LDK) je obećao podršku, ali zahtjevaju da prijedlozi zakona ne budu protivustavni, dok Demokratska partija Kosova (PDK) podvlači da neće učestvovati ni na jednom glasanju u Skupštini, prenosi Ekonomia onlajn.

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje, Arber Rexhaj, rekao je za Ekonomiju onlajn da je jedini zahtjev vlade podrška međunarodnim sporazumima.

Dodao je da je i ta stranka isto radila i kada je bila u opoziciji.

"Njihove zvanične izjave pokazuju da oni (opozicija) neće biti dio glasanja. Ali ono što me najviše brine su međunarodni sporazumi, kojima bi Kosovo dobilo sredstva iz zakona koji moraju da se izglasaju i naravno moj zahtjev njima bi bio da podrže ovo, jer je to za dobrobit građana", rekao je Rexhaj.

On je dodao da se ovim međunarodnim sporazumima se mora glasati bez obzira na to da li ste pozicija ili opozicija.  

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Rezarta Krasniqi zatražila je od većine da se složi sa opozicijom, kako bi ova sjednica donela rezultate u korist građana. Ona je navela da je LDK uvek podržavao međunarodne sporazume, ali kaže da će se protiviti nacrtima zakona koji su protivustavni.

S druge strane poslanica Demokratske partije Kosova Eliza Hoxha istakla je odluku Upravnog savjeta ove partije da ne glasa za inicijativu Kurtijeve vlade.

"Vjerujemo da znate, prošli su mjeseci otkako je Savjet PDK odlučio da ne glasa za inicijativu Kurtijeve vlade, jer nikada nismo imali priliku da vodimo dijalog o unutrašnjim pitajima u tom smislu, onda vjerujem da će u svakom slučaju vjerovatno ostati taoci sopstvenog kvoruma, pošto uvijek imaju kvorum kada su pozvani", rekla je Hoxha.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online