Produženje mandata

Poslije šest mjeseci odsustva, po drugi put od kada su sredinom novembra verifikovali mandate, novi poslanici Srpske liste ponovo su se danas pojavili u Skupštini Kosova, gdje se održava prvo jesenje zasjedanje.

Novi poslanici Srpske liste, i jedan iz građanske inicijative "Sloboda, pravda, opstanak" položili su zakletvu sredinom novembra prošle godine, nakon što je prethodnih deset podnjelo ostavke kada su Srbi sa sjevera ranije tog istog mjeseca napustili kosovske institucije.

Zakletvu su tada položili Milan Kostić, Zoran Maksimović, Olivera Zdravković, Milan Joksimović, Ksenija Božović, Radoš Mihajlović, Nenad Radenković, Svetislav Jokić, Biljana Maksić i Cvetko Veljković iz Građanske inicijative „Sloboda, pravda, opstanak“. Veljković je samo dva dana nakon polaganja zakletve ovu inicijativu napustio i u Skupštini je od tada samostalni poslanik.

Oni su se i ovog puta, kako prenose mediji, samo potpisali i sjednicu odmah napustili.

Isto su učinili prije šest meseci, 6. aprila, kada su se prvi put pojavili nakon preuzimanja mandata u novembru.

Inače, prema Ustavu Kosova, mandat poslanika se prekida, odnosno postaje nevažeći ako ne prisustvuje sjednicama Skupštine šest mjeseci uzastopno.

Na prethodnoj, predsjednik Skupštine Glauk Konjufca je i zatražio da se srpskim poslanicima, zbog višemjesečnog odsustva – dnevnice ne isplate.

On, kao i pojedini poslanici u ovoj Skupštini, više puta su naglašavali da Srpska lista na ovaj način, tako što se u Skupštini pojavi baš kada se bliži istek roka od šest meseci – samo održava mandate, odnosno izbjegava mogućnost da se oni proglase nevažećim.

Nedavno je prištinski Kallxo pisao o platama upravo poslanika Srpske liste.

Kako su naveli, uprkos izostancima, mjesečna plata im je isplaćivana normalno, kao i ostalim poslanicima.

Pozvavši se na podatke Skupštine Kosova, deset poslanika (devet kandidata Srpske liste i Cvetko Veljković) su za mjesece koje nisu ni dolazili na sjednice – primili preko 12,000 eura ukupne plate, svaki od njih.

Srpska lista se, kao ni prethodnog puta, do sada nije oglasila i objasnila još jedan ovakav potez.