Kako stoje stvari

Novinar Gëzim Baxhaku, komentarišući Deklaraciju potpisanu na samitu Brdo-Brioni o pristupanju zemalja Zapadnog Balkana EU do 2030. godine, kaže da, kako stvari stoje posebno u dijalogu Kosova i Srbije, nije realno očekivati da se taj cilj ostvari, prenosi RTK.

"Mnogo je razloga koji dokazuju tu moju sumnju, prije svega nemamo ništa sto bi nam ulivalo nadu da će stvari ići na bolje. Retorika jedne i druge strane je retorika sukoba i nema čak ni pokušaja da se nađe nešto što bi moglo da doprinese prevazilaženju današnje situacije. Nisam optimista da će se pronaći izlaz izlaza ni na sastaku predsjednika Vučića i premijera Kurtija u Briselu", rekao je Baxhaku.

O izjavi predsjednice Kosova Vjose Osmani u Skoplju da EU treba da ukine mjere za Kosovo, Baxhaku kaže da je Osmani iznela logičan zahtjev, ali, da treba imati u vidu način usvanja tih mjera.

"Riječ je o sankcijama, o nemogućnosti pristupa fondovima i otkazivanju svih sastanaka koji su se odnosili na proces stabilizacije i pridruživanja. Način na koji su donete mjere, po skraćenim procedurama, ne po procedurama EU, govori da će biti teško da u kratkom roku budu ukinute, iz prostog razloga jer će EU, kao u slučaju vizne liberalizacije, tako i sada dodati nove zahtjeve", istakao je Baxhaku.

Dodaje da će prvi među novim zahtjevima EU biti ukidanje zabrane uvoza srpske, nakon čega slede i ostali zahtjevi u zavisnosti od razvoja situacije.

Izvor: Kosovo online/RTK