Plan rasta...

U Skoplju će 22. januara, pod organizacijom Vlade Republike Sjeverne Makedonije, biti održan sastanak lidera Zapadnog Balkana posvećen Planu rasta Zapadnog Balkana, odobrenom od strane Evropske komisije.

Na ovom sastanku će učestvovati i premijer Republike Kosovo, Albin Kurti.

Domaćin skupa u ponedjeljak, 22. januara, biće premijer Sjeverne Makedonije, Dimitar Kovačevski, a učešće su najavili: predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, premijeri Albanije, Edi Rama, Crne Gore, Milojko Spajić, i ministar finansija i trezora u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, Srđan Amidžić, saopštila je Vlada Sjeverne Makedonije.

Na sastanku će učestvovati generalni direktor za susjedstvo i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji, Gert Jan Kopmman, i pomoćnik državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja, James O'Brian.

Učestvovaće i potpredsjednik Vlade Sjeverne Makedonije za evropska pitanja, Bojan Maričić, i ministar finansija, Fatmir Besimi, kao i njihove kolege iz zemalja Zapadnog Balkana, prenosi RTKlive.

Na sastanku o Planu rasta Zapadnog Balkana u Skoplju učestvuju regionalne organizacije, Savjet za regionalnu saradnju (RCC), CEFTA i Investicioni forum šest komora Zapadnog Balkana, kao i međunarodne finansijske institucije.

Evropska komisija je u novembru prošle godine predstavila novi plan rasta za Zapadni Balkan, koji uključuje šest milijardi eura grantova i zajmova kako bi se ubrzao društveno-ekonomski pristup Evropskoj uniji.