Planer, kreator i izvršilac

Ministar unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije Oliver Spasovski izjavio je večeras da je uhapšen Ljupčo Palevski, prvoosumnjičeni za ubistvo 14-godišnje Vanje Đorčevske i penzionera iz Velesa Panča Žežovskog.

Spasovski je na konferenciji za novinare rekao da je Palevski, za kojim je izdata međunarodna poternica, uhapšen u gradu Belikesir, u azijskom delu Turske.

Ministar je rekao da je pokrenuta procedura za određivanje ekstradicionog pritvora osumnjičenom za ubistvo 14-godišnje Đorčevske i 74-godišnjeg Žežovskog.

"Dobili smo obaveštenje od kolega iz prijateljske Turske da je glavni planer, kreator, izvršilac ubistva uhvaćen i lišen slobode na njihovoj teritoriji. To je bila poslednja karika iz ovog gnusnog čina da kažemo da smo završili sve što je u našoj nadležnosti", rekao je Spasovski.

Prethodno je u utorak tužilaštvo u Skoplju saopštilo da je priveden Skopljanac koji se sumnjiči da je vozio Palevskog u Bugarsku i Tursku posle dvostrukog ubistva.

Tužilaštvo je navelo da je privedeni Skopljanac preko graničnog prelaza Kalotina prevezao Palevskog iz Srbije u Bugarsku, a zatim preko prelaza Kapetan Andrejevo u Tursku.

Spasovski je zahvalio kolegama iz Srbije, Bugarske i Turske na saradnji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije podnelo je krivične prijave protiv pet osoba osumnjičenih za umešanost u ovaj slučaj. Protiv Vanjinog oca, koji je u pritvoru od 48 sati, za sada nema krivične prijave.

Nestanak Vanje Đorđevske prijavljen je 27. novembra 2023. godine, a u potragu za njom, kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, učestvovale su stotine policajaca, pregledani su snimci sa oko 50 kamera i obavljen veliki broj informativnih razgovora.

Ona je kidnapovana i ubijena radi iznude novca, rekli su u ponedeljak na konferenciji za novinare ministar Oliver Spasovski i tužilac Gavril Bubevski. Njeno telo pronađeno je posle sedmodnevne potrage, dan ranije, 3. decembra, u blizini skopskog sela Brazda.

Njen nestanak prijavila je majka, a u potragu su se uključile nadležne institucije i veliki broj građana.