Mišljenje analitičara

Nakon izrade Administrativnog uputstva za građansku inicijativu za smjenu gradonačelnika, analitičari kažu da bi ovaj proces mogao da potraje i ističu da bi najbolje rješenje bile ostavke predsjednika opština na sjeveru Kosova, jer samo na taj način mogu da se ubrzaju procesi.

Administrativno uputstvo Ministarstva administracije lokalne samouprave, za utvrđivanje postupka za pokretanje građanske inicijative za smjenu gradonačelnika, analitičari na Kosovu ne vide kao odgovarajuće rješenje. Analitičar Artan Muhaxhiri je za Radio Kosovo rekao da je ovo važan korak, ali da bi najbolje rješenje bilo da se ovo pitanje završi ostavkom četiri gradonačelnika opština na sjeveru.

„Čak su i oni svijesni nedostatka punog legitimiteta, zbog izbornog procesa, pa bi im bilo mnogo lakše da podnesu ostavke. Uprkos administrativnim smjernicama, postoji mnogo tehničkih elemenata i potrebna je veoma obimna infrastruktura koju treba da obezbjedi država Kosovo, kako bi se održao normalan i uspješan izborni proces. Sve oči su uprte u Vladu Kosova, pošto će izbori biti organizovani na teritoriji Kosova, tako da je Vlada glavni odgovorni za ove izbore, normalno i uz uticaj Beograda“, tvrdi Muhaxhiri.

Analitičar Blerima Burjani, smatra da pokretanje peticije za smjenu gradonačelnika na sjeveru mnogo duža procedura i najbolje rješenje je da oni podnesu ostavke. Burjani naglašava da će to biti zahtjev EU premijeru Kurtiju na sastanku 14. septembra u Briselu.

„Oni se ne bave administrativnim uputstvima i uopšte ih nije briga da li je to odobreno, pošto do sada nije bilo pozitivne reakcije i EU i SAD. Moglo se i bez administrativnog uputstva, jer im ovo uputstvo ne služi za rješavanje problema na sjeveru. Najispravniji put ka rješenju, vlada bi trebalo da traži ostavke lidera na sjeveru. Ako što prije podnesu ostavke, ova stvar je riješena, ostale teme ostaju, a dijalog ostaje da se ponovo pokrene od nule. EU će čak i na sastanku 14. septembra tražiti od premijera Kurtija ostavke gradonačelnika opština kako bi se olakšao proces. Dakle, pritisak će biti na Kurtija", kaže Burjani.

Administrativno uputstvo koje je izradilo Ministarstvo lokalne samouprave ima za cilj da se utvrdi postupak pokretanja, organizovanja i podnošenja građanske inicijative za razriješenje predsjednika opštine, u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi. Zahtjev građana za razriješenje predsjednika opštine mora da potpiše najmanje 20 odsto birača sa pravom glasa u toj opštini.

Izvor: Radio Kosovo, RTKlive