Potpredsjednik LDK

Potpredsjednik LDK Lutfi Haziri poručio je da bi Vlada Kosova trebala da ozbiljno shvati poruku generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga koji je zatražio od kosovskih vlasti da se konsultuju sa alijansom prije nego što preduzmu bilo kakvu akciju koja bi mogla da ugrozi bezbjednost na sjeveru, prenosi ABC News.

Haziri ističe da su preduzeti koraci u vezi sa nedavnom krizom na sjeveru, što je takođe dovelo do povećanja ovlašćenja Kfora.

„Mandat Kfora je ograničen i približava se završnoj misiji. Nedavne krize u četiri opštine takođe su povećale broj snaga Kfora, a povećanje broja vojnika nije dobra vijest za Kosovo“, naglasio je Haziri.

Komentarišući sastanak Kurtija i Vučića, koji se očekuje 14. septembra, Haziri ističe da u fokusu razgovora ne treba da bude samo deskalacija situacije na sjeveru, već i popuštanje mjera koje je nametnula međunarodna zajednica, a koje su pogodile građane Kosova.

„Kao i u prvom slučaju, kada je EU najavila kaznene mjere za strane koje ne pokažu konstruktivnost u pregovorima, Kosovo i njegov premijer su ih čuvali u tajnosti i nisu obavjestili građane Kosova o preduzetim mjerama, dok je neučešće Kosova u fondovima počelo da pokazuje prve efekte. Mjere imaju utiču i na živote građana Kosova. Sastanak 14. septembra i dalje ima skrivenu agendu, ni premijer ni međunarodni posrednici nisu najavili šta će biti tema o kojoj će se razgovarati“, dodao je on.

Haziri smatra da će neuspjeh sastanka proširiti listu kaznenih mjera.

Izvor: Kosovo online/ABC News