Lider AAK-a

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj ocjenio je da upozorenje francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u vezi preispitivanja odluke o viznoj liberalizaciji, predstavlja ozbiljnu prijetnju Kosovu, dodajući da bi bio oprezniji u izjavama da je na mjestu predsjednice Vjose Osmani, koja je poručila da bi suspenzija viza "ubila" dijalog Kosova i Srbije.

"Uslovi da se postigne vizna liberalizacija stekli su se prije dolaska ove vlade, kao i dogovori. Molim sve da pitanje vizne liberalizacije ne bude uključeno u paket kazni. Građani Kosova su mnogo toga podneli. Međutim, prijetnja je ozbiljna, jer ne vjerujem da predsjednik Macron govori samo u svoje ime, pošto je jedan od glavnih lidera EU", naveo je Haradinaj za Teve 1.

Upozorio je i da bi, ukoliko bi došlo do suspenzije vizne liberalizacije, to bilo na neodređeno vrijeme.

Ocjenio je i da Kosovo može da postane članica NATO-a za dvije godine, ako preduzme odgovarajuće korake.

Ranije je pojašnjeno da sve dok četiri zemlje NATO-a ne priznaju Kosovo, ono neće moći da uđe u aktivnosti vojnog partnerstva, a Haradinaj kaže da se sve može promjeniti u slučaju da se Kosovo "pravilno mobiliše".

"U slučaju odgovarajućih akcija, ako Kosovo preduzme odgovarajuće korake, može ući u NATO za dvije godine. Kosovo je prošlo drugu fazu desetogodišnjeg plana. Oni koji dobro poznaju te procese, pojašnjavaju da se u slučaju mobilisanog i ozbiljnog Kosova, vraća povjerenje u saveznike. Kurti je dvije godine intenzivno radio na udaljavanju Kosova od saveznika, i iz NATO-a, ali to nije bilo uspješno", izjavio je Haradinaj.

Smatra da Samoopredjeljenje koristi "isti hibridni rat kao što su činile Rusija i Srbija".

"Kada sam govorio o hibridnom ratu koji je počeo u Moskvi, pa se nastavlja u Srbiji i regionu, gdje imaju uticaj, svaki put su Kosovo nazivali propalom državom, mafijom, kriminalizovanom i optuživali Amerikance i Evropljane za podršku fiktivnom entitetu koji nije država. Iznenađujuće je što Samoopredjeljenje identično govori već 20 godina, odnosno otkako postoje", kazao je Haradinaj.

Kako dodaje, Samoopredjeljenje je pokušalo da "svojom politikom zaštiti Kosovo od Amerike, EU, OVK".

Prema njegovom mišljenju, na Kosovu ne postoji podjela vlasti, odnosno predsjednica Vjosa Osmani i predsjednik parlamenta Glauk Konjufca su u funkciji Albina Kurtija.

Haradinaj kaže i da Konjufca "igra ulogu portparola vlade".

Izrazio je uvjerenje da će na Kosovu uskoro biti parlamentarnih izbora, dodajući da je jedino rješenje trenutne situacije u kojoj se Kosovo nalazi da se Kurti zaustavi.

"Ova situacija ima samo jedan izlaz, zaustaviti Kurtija. Moramo doći do 'gospodara Kosova' zaustavljanjem agende negiranja, ugrožavanja postojanja države od strane Kurtijeve vlade. Čvrsto vjerujem da na Kosovu ima dovoljno energije, ljudi i kapaciteta da zaustavi Kurti i vjerujem da ćemo uskoro izaći na izbore", rekao je Haradinaj.

Inače, stranka koju Haradinaj predvodi, pokrenula je inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Kurtijevoj vladi, međutim, taj preijdlog još nije naišao na podršku druge dvije opozicione stranke, Demokratskog saveza Kosova i Demokratske partije Kosova.

Izvor: Kosovo online/Teve 1