Bivši diplomata

Bivši ministar spoljnih poslova Petrit Selimi poručuje da je zbog kaznenih mjera Evropske unije Kosovo diplomatski izolovanije neko ikada ranije.

Selimi je u objavi na društvenoj mreži "X" podsjetio da su Kosovo i Srbija u dijalogu za normalizaciju odnosa već više od jedne decenije, dodajući da u posljednje tri godine dijaloga nikada nismo bili dalje u normalizaciji odnosa.

"Kosovo i izaslanici se suočavaju sa zagonetkom. Očekivana hronologija je sljedeća: Kosovo mora sprovesti deeskalaciju, nove izbore na sjeveru (uz učešće lokalnih Srba), povući policiju - pa sankcije mogu biti ukinute. Nakon deeskalacije, Kosovo i Srbija moraju početi sa sprovođenjem Ohridskog dogovora", objašnjava Selimi.

Dodaje da odmah nakon deeskalacije, Kosovo mora da osmisli i primjeni Zajednicu opština sa srpskom većinom, što je suštinska komponenta ohridskih dogovora.

"Srbija je dobila početno diplomatsko olakšanje, najviše zbog toga što je vlada pravila glupe gafove, greške i jednostrane korake u odnosima sa saveznicima", napisao je Selimi.

Naveo je i da kako su "intencije srpskog predsjednika Aleksandra Vučića da širi hegemoniju, sada vidimo pozive na uravnoteženiji pristup sa više strana".

On smatra da sve ovo vodi do brojnih komplikovanih kratkoročnih koraka „deeskalacije“ plus gomile teških srednjoročnih koraka „pridruživanja“.

"Dodatni problem je Lajčak koji se pokazao kao prilično nesposoban i pristrasan izaslanik - kao što su mnogi predvideli kada je imenovan", navodi Selimi, koji je poručio da je "kratkoročno duboko pesimista".

Optužio je Srbiju da "čini sve da izbaci iz kolosjeka svaki znak normalizacije i da je potpuno neprijateljski raspoložena". Kritikovao je i vladu Albina Kurtija.

"Vlada Kosova se pokazala kao nesposobna i nespremna da ozbiljno i blisko sarađuje sa SAD i EU. Bližimo se izborima na Kosovu, u Srbiji i SAD", ističe on.

Selimi smatra da Kosovo možda ima šest mjeseci da ispuni mnogo zadataka, ubrza dinamiku i poboljšamo atmosferu u dijalogu.

"Trebalo bi da pokrenemo dubok dijalog sa Kvintom o hitnim koracima, (zagarantovan put članstva u NATO). To se neće desiti. Samo smo protraćili godine i još će biti protraćeno. Srednjoročno gledano, ako EU i SAD postanu ozbiljne, jer se bezbjednosna situacija može ponovo pogoršati, snažnija intervencija će biti uspješna, ako postoji spremnost da se vrati prvobitni okvir dijaloga: punapravno obavezujuća normalizacija, koja je uvijek značila uzajamno priznanje", zaključio je Selimi.

Izvor: Kosovo Online