Predsjednik Sindikata radnika privatnog sektora Jusuf Azemi zatražio povećanje broja inspektora rada koji prate građevinske kompanije, zbog porasta broja radnika koji su stradali na radnom mjestu, prenosi Ekonomija onlajn.

Azemi je rekao da je bezbjednost radnika na Kosovu na zabrinjavajućem nivou i dodao da preko 80 odsto kompanija ne poštuje Zakon o bezbjednosnoj i zdravstvenoj zaštiti na radu.

"Radnici privatnog sektora Kosova, posebno kada je riječ o bezbjednosti, dio krivice vide u Vladi, jer smo uvijek bili aktivni i tražili smo da se ozbiljnije pozabave ovim pitanjem. Smatramo da broj inspektora treba biti mnogo veći. Onog momenta kada se primjeti da preduzeće nema adekvatne mjere zaštite, kako što zakon nalaže, to preduzeće treba odmah da se zatvori. Svijesni smo i vidimo da negdje preko 80 odsto preduzeća ne poštuje bezbjednosnu i zdravstvenu zaštitu na radu. Često radnici ne nose opremu. Ali zakon nalaže da kada radnik neće da nosi zaštitno odjelo, treba da ide kući, ali se to ne dešava", rekao je Azemi.

Azemi smatra da sadašnji broj od 34 inspektora nije dovoljan da izvrši nadzor nad više od 60.000 građevinskih kompanija na Kosovu.

"Broj inspektora bi trebao da bude 250 da bi imali odgovarajući monitoring. Moramo biti svijesni da ovaj broj inspektora koji su trenutno aktivni, nije dovoljan. Ne mogu 34 inspektora da obiđu 60.000 preduzeća", poručio je Azemi.

Prema statistici Sindikata radnika privatnog sektora, samo u prvih sedam mjeseci ove godine na Kosovu je 18 osoba izgubilo život na radnom mjestu. Najviše slučajeva zabilježeno je u građevinskom sektoru.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online