Neuravnotežene

Dopisnik Kohe iz Brisela Augustin Palokaj rekao je da Evropska unija ima jasan stav da bez realizacije svih zahtjeva neće biti ukidanja kaznenih mjera protiv Kosova zbog nepreduzimanja koraka ka deeskalaciji na sjeveru, što, kako ocijenjuje, znači da neće biti brzog uklanjanja sankcija Prištini.

"Vjerujem da će Evropska unija održati ove mjere, jer oni koji su ih predlagali smatraju da one daju razultata, a vlasti Kosova su počele da preduzimaju korake da smanje tenzije jer sankcije postoje. Ne vjerujem da će uskoro biti uklonjene. Ovdašnji izvori kažu da su zahtjevi jasni i da se ne mjere procentima. To su jasni zahtjevi i čim se u potpunosti sprovedu, one mjere koje se ne zovu sankcije, a po mom mišljenju jesu, biće uklonjene. Problem nekih od njih je što su prošli rokovi za neka sredstva, projekte ili njihovo pokretanje. Nadam se da će one biti uklonjene tokom jeseni", rekao je Palokaj.

Te mjere ocijenio je kao "neuravnotežene", s obzirom na to da su primjenjene samo na Kosovu, dok je Srbija dobila samo upozorenja.

"Ne očekujem da će sankcije biti uklonjene tako brzo kako su se kosovske vlasti nadale“, rekao je on.

On je rekao da se trenutno obustavljanje procesa vizne liberalizacije za Kosovo u EU ne pominje kao opcija, ali je dodao da "ništa nije nemoguće".

Prema njegovim riječima sastanak na visokom nivou, koji je sazvao visoki predstavnik EU za 14. septembar može se smatrati nastavkom procesa dijaloga.

Palokaj je rekao da je "Srbija ta koja politizuje pitanje nestalih, uz prećutni dogovor međunarodne zajednice". Kada je riječ o proširenju EU i članstvu Kosova, on je rekao da nije optimističan po tom pitanju s obzirom na to da Kosovo nije još uvijek priznato, kako od Srbije, tako ni od još pet zemalja EU.

"Sadašnjost je da Kosovo nije priznato kao država. Toliko mjeseci je prošlo, a zahtjev za članstvo u EU nije ni razmatran. Da nema tu političku prepreku, prenijeli bi na Evropsku komisiju mandat da sačini mišljenje da li Kosovo ispunjava status kandidata. Ovaj proces minimum traje godinu dana, a još nije ni počeo. Šalje se signal da nema kretanja ka priznanju od zemalja koje nisu priznale Kosovo. S obzirom na to, Srbiji se daje pravo veta da odlučuje u ime EU, jer čekaju napredak u dijalogu kako bi krenuli ka priznanju", zaključio je Palokaj.