Tužilački savjet

Na sjednici Tužilačkog savjeta Kosova predstavljen je izvještaj o radu mehanizma koji prenosi podatke o oduzetoj imovini, a tužilac Shqipdon Fazliu naglasio je da je vraćeno 1,1 milion eura od 2,1 miliona koliko je ukradeno iz Trezora, prenosi Kallxo.

Fazliu je dodao da taj predmet još nije u potpunosti okončan i da Tužilaštvo može pokrenuti postupak u slučaju pronalaska novih dokaza.

Sud u Prištini je 7. decembra 2022. godine proglasio krivim Labinota Grudu i Kadrija Shalu, optužene za krađu dva miliona eura iz Trezora.

Sud je Grudu osudio na kaznu zatvora od 11 godina, a kažnjen je i novčano u iznosu od 8.500 eura.

Izrečena mu je i dopunska kazna koja mu zabranjuje vršenje javnih funkcija.

Optuženog Shalu, Sud je osudio na kaznu zatvora od 10 godina i novčanu kaznu od 33.000 eura, a oduzeta mu je i sva imovina za koju je Sud utvrdio da je stečena na nezakonit način.

Apelacioni sud je ove godine doneo odluku kojom je potvrđena osuđujuća presuda protiv optuženih u tom slučaju.

Labinot Gruda i Kadri Shala, prema optužnici, od 9. do 15. oktobra 2020. godine u Prištini su, nakon dogovora i prethodnog planiranja u saizvršilaštvu, izvršili prenos novca iz Trezora u firmu ovlašćenog lica.

Tužilac Fazliu, tokom predstavljanja izvještaja, naveo je i da vrijednost zamrznute i oduzete imovine za koju se sumnja da je pribavljena kriminalnim radnjama dostiže vrijednost od 63 miliona eura.

Takođe, saopštio je da je u periodu april-jun 2023. godine oduzeta protivpravna imovina u iznosu od preko 3,5 miliona eura.

Izvještaj o aktivnostima i preporukama Nacionalnog koordinatora za borbu protiv privrednog kriminala odobrili su članovi Savjeta.

Izvor: Kosovo Online/Kallxo