Drži se podalje!

Tužilački savjet Kosova, reagujući na izjavu premijera Albina Kurtija koji ih je kritikovao jer, kako je naveo, nisu podignute optužnice za događaje u Banjskoj 24. septembra, pozvao je Kurtija da se ne miješa u rad nezavisne institucije, prenosi Ekonomija onlajn.

Ističu da Savjet, u skladu sa zakonom, posluje kao nezavisna institucija i sarađuje sa svim institucijama pravne države na prikupljanju činjenica.

"Takođe, Savjet još jednom jasno ističe da je nadležni tužilac uvijek na raspolaganju da podjeli potrebne informacije sa javnošću i drugim službama za sprovođenje zakona, uvijek imajući u vidu principe zaštite informacija i aktuelnih istraga", naveli su.

Tužilački savjet je zatražio od Vlade Kosova da omogući svim organima da postupaju u skladu sa važećim zakonima i ovlašćenjima.

Kako navode, izjave premijera imaju tendenciozan sadržaj i zasnovane su na nekorektnim, neetičkim, nedostojnim radnjama, kao i na predrasudama i nagađanjima.

Oni su pozvali Kurtija da se drži podalje od institucija tužilačkog sistema i da se ne miješa u nezavisne ustavne institucije i da ne pokušava da javno linčuje sve što ima veze sa institucijom državnog tužioca i radom tužilaštava i državnih tužilaca.

Kako ističu, to predstavljaja nedopustivo kršenje nezavisnog rada tužilačkih institucija.

Osudili su u ovom slučaju zloupotrebu slobode govora ističući da tužilački sistem neće biti pogođen tim izjavama koje dolaze iz visokih političkih krugova, već će kao nezavisna i nepristrasna institucija u vršenju svog mandata ići do kraja.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online