Vlada nanela nenadoknadivu štetu Kosovu

Bivši ministar za evropske integracije Bekim Çollaku izjavio je da je “veoma uznemirujuće” upozorenje francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o mogućnosti suspenzije odluke o liberalizaciji viza za Kosovo, navodeći da je do toga došlo krivicom premijera Albina Kurtija.

“Upozorenje predsjednika Macrona u vezi sa mogućnošću obustave početka primjene odluke o liberalizaciji viznog režima je veoma zabrinjavajuće i još jedan alarm za vladu koja nerado ispunjava zahteve EU i SAD za deeskalaciju situacije na sjeveru zemlje”, rekao je Çollaku za Nacionale.

Naveo je da Macronovu izjavu treba posmatrati kao dodatnu mjeru pritiska na vladu i Kurtija, koji odbijaju da se ponašaju racionalno, već uporno primenjujući populističku taktiku pokušavaju da sačuvaju "šaku glasova".

"Ova populistička taktika je već dokazano pogrešna i na štetu našeg interesa", dodao je Çollaku.

Naveo je i da je Kosovo više od decenije jedino izolovano u regionu.

“Sada kada smo veoma blizu da napaćeni građani imaju koristi od bezviznog kretanja u EU, suočeni smo sa upozorenjem ili prijetnjom o mogućnosti odlaganja primjene te odluke. A cela situacija koja uključuje i sankcije EU koje su na snazi i upozorenje predsjednika Macrona, dešava se krivicom i greškama premijera Kurtija. EU mora da pronađe načine da kazni vladu i premijera za pogrešne postupke koji su podstakli tenzije i pogoršali situaciju na sjeveru zemlje. EU treba da kazni samo one koji su odgovorni za sadašnji haos, ali ne bi trebalo da kažnjava nevine građane tako što će ih držati dalje izolovanim”, rekao je Çollaku.

Prema njegovim riječima, zahtjevi EU i SAD za deeskalacijom situacije na sjeveru su jasni, dok vlada i Kurti namjerno nisu ispunili te zahtjeve, a takav neodgovoran pristup iritira EU i države članice.

“Tendencije vlasti da manipuliše ili kupuje još više vremena nejasnim i polovičnim postupcima neće doneti nikakvu korist. Dakle, sve dok ne budu u potpunosti ispunili zahtjeve EU, sankcije će ostati na snazi i rizikujemo da se suočimo sa dodatnim kaznama. Kurti je svijestan da je prihvatio loš dogovor za Kosovo, a zauzvrat Kosovo nije imalo nikakve koristi. Kao rezultat toga, povratak u normalnost i sprovođenje postignutog dogovora uopšte se ne poklapa sa ličnim interesom i strankom koju vodi premijer Kurti. Udruživanje i proširena autonomija za Srbe koja je u osnovi sporazuma Kurti-Vučić je stalna briga Kurtija i njegove stranke”, naveo je Çollaku.

Zato na pitaje šta bi vlada morala da uradi da izbjegne druge kaznene mjere, odgovara – da ispuni zahtjeve EU i započnu primjenu postignutog sporazuma.

“Sada se od Vlade Kosova traži da ispuni tri uslova za deeskalaciju situacije koju je postavila EU. Vlada je do sada djelimično realizovala samo jedan uslov. Ova vladina taktika će propasti i pritisak će se narednih dana samo povećati”, smatra Çollaku.

Upitan kada očekuje ukidanje kaznenih mjera, kaže da to zavisi od e vlade.

Na konstataciju da se u septembru očekuje “novi napor u procesu dijaloga”, te može li taj napor doneti nešto novo, odgovara da je dosadašnje iskustvo u procesu dijaloga dokaz da može biti pomaka.

“Ne zaboravimo, govorimo o Kurtiju, koji je došao na vlast govoreći da neće pregovarati sa Srbijom. Njegova transformacija unutar dijaloga je radikalna. Ne samo da je pristao da pregovara, već je otišao i dalje dogovorom sa Vučićem. Sada je ostavio samo sprovođenje asocijacije opština sa srpskom većinom (autonomija) i dodatna ovlašćenja SPC na Kosovu. Da li će Kurti uraditi tako nešto ostaje da se vidi. Mislim da ni njemu u ovom trenutku tako nešto nije jasno. Ono što je jasno jeste da su ova vlada i premijer naneli nenadoknadivu štetu Kosovu na međunarodnom i unutrašnjem planu”, rekao je Çollaku.

Izvor: Nacionale/Kosovoonline