Forum Alpbach

Za "smelu Evropu", što je i moto ovogodišnjeg Evropskog foruma Alpbach, potreban je samouveren pristup u pogledu širenja EU, odbrane sopstvenih vrijednosti i osigiranje mira, ocjenili su učesnici sinoćnje diskusije, među kojima su bili predsjednica Kosova Vjosa Osmani, bjeloruska opoziciona liderka Svetlana Tikhanovskaya, ministar spoljnih poslova Austrije Alexander Schallenberg.

Zemlje Zapadnog Balkana mogle bi "doprineti stabilnoj i zelenoj Evropi", kao i stabilnosti, na primjer kroz deljenje evropskih vrijednosti, rekla je Osmani.

Podsjetila je da je Kosovo podnelo zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji prošlog decembra.

"Smela Evropa je proširena Evropa", poručila je Osmani.

Istovremeno, dodala je, postoji određeni umor kod zemalja koje trenutno pregovaraju sa EU, poput Crne Gore i Sjeverne Makedonije, što je prouzrokovano dugim trajanjem procesa.

Osmani je naglasila da je, imajući u vidu jačanje autokratskih snaga u Evropi, potrebna hrabrost za principijelne odluke i jasna posvećenost vladavini prava i demokratiji, kao i partnerstvo sa SAD - važnim partnerom u nastojanjima da se obezbjedi mir.

"Uprkos tome što je dug i naporan put, evrointegracija je jedini put za Kosovo. Evroatlantska porodica je naša porodica", poručila je Osmani.

Evropa "nije dovoljno hrabra", rekao je ministar spoljnih poslova Austrije u vezi sa širenjem EU na Zapadni Balkan i Ukrajinu.

Schallenberg je pozvao na napuštanje „binarnog razmišljanja“ u zemljama članicama i nečlanicama EU i ohrabrio na „postepenu integraciju“.

Tokom uvodne riječi, Andreas Treichl, predsjednik Foruma Alpbah, apelovao je na više hrabrosti i korišćenje „Evropskog projekta kao mirovnog projekta“.

Potpredsednica ukrajinske vlade Olha Stefanišina je takođe u video poruci podvukla značaj jedinstva, posebno u vezi sa ruskom agresijom na njenu zemlju.

Pobjeda Ukrajine, prema njenim riječima, bi donela mir i jedinstvo Evropi.

Izrazila je uvjerenje da Ukrajina može da počne pregovore o pristupanju EU do kraja godine, dodajući da je to cilj Kijeva.

Rusija je objavila rat Evropi, rekla je Oleksandra Matvijčuk, ukrajinska aktivistkinja za ljudska prava i dobitnica Nobelove nagrade za mir.

"Ruski predsjednik Vladimir Putin pokušava da predstavi evropske vrijednosti kao lažne vrijednosti. Ideje nemaju geografske granice, vrijednosti poput demokratije, vladavine prava i ljudskih prava morate braniti suverenitetom", kazala je ona zahtevajući uspostavljanje specijalnog tribunala protiv Putina i bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

„Sloboda je kao vazduh koji udišete. Ako je izgubite, teško je vratiti se“, rekla je bjeloruska opoziciona liderka Svetlana Tikhanovskaya.

Tikhanovskaya je pozvala na izolaciju režima, uključujući i Lukašenkov, i da se posebno bjeloruskom stanovništvu mora pokazati „da su vrata Evrope otvorena”.

Poslanik stranke Zelenih Njemačke Reinhard Butikofer pozvao je Evropu da se ne fokusira previše na sebe, već da zauzme globalni pogled.

„Potrebno je više da se vidi uloga Evrope u međunarodnom sistemu", smatra on.

Bivši ministar obrazovanja Nigerije i nekadašnji potpredsjednik Svjetske banke Obiageli Ezekvesili, istakao je međugeneracijski dijalog kao neophodnost kako bi se pronašla održiva rješenja za budućnost.

Rekao je da Afriku više ne treba posmatrati kao „humanitarni slučaj“ i generatora migracije.

"Umjesto toga, afričke zemlje treba posmatrati kao ravnopravne poslovne partnere: Evropa treba da „izgradi poslovne odnose sa afričkim zemljama na osnovu partnerstva“, poručio je on.

Izvor: Kosovo Online