Profesor međunarodnog prava

Profesor međunarodnog prava Enver Hasani rekao je da se premijer Albin Kurti tokom posjete Skoplju i Tetovu ponašao neprijateljski prema Sjevernoj Makedoniji, prenosi Koha.

Takvo neprijateljsko ponašanje, kako je dodao, moglo je da utiče na odnose Kosova i Sjeverne Makedonije.

"Posjeta Skoplju nije prvi put da se kosovski lideri ponašaju neprijateljski prema svojim susjedima koji su vodili prijateljsku politiku. Imate slučaj Kumanova. Bez obzira na motiv i zašto, to je bila tragedija za porodice i za Kosovo", naveo je.

Ističe da se ne treba miješati u unutrašnje procese koji se dešavaju u nekoj zemlji i naglašava da je Kurti išao i protiv zakonske procedure Sjeverne Makedonike o korišćenju simbola koji tamo nisu dozvoljeni.

Govoreći o učešću Albina Kurtija na samitu u Atini, Hasani kaže da je otišao sa statusom "problematične države" te da je tamo Kosovo predstavljeno na sporednoj poziciji u odnosu na druge zemlje.

Hasani je naglasio da premijer Albin Kurti treba da posluša savjete SAD, a ne da nastavlja "ovom logikom".

"Premijer mora veoma ozbiljno da shvati svoj status na toj konferenciji. Njen status je bio status problematične zemlje, zemlje koja nije sasvim suverena i nezavisna zemlja. O zemlji koja je veoma pogrešno, a najviše tragično pogrešno pročitala rat u Ukrajini od prvog dana do sada i da je suprotno od onoga u šta je vjerovala dovelo do Atine sa pozicijom koja je pozicija druge ruke, sporedna u odnosu na druge", rekao je Hasani.

Navodeći da je Vlada Kosova mislila da će sva krivica biti prebačena na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i da će Srbija biti problem u smislu rata u Ukrajini i neuvođenja sankciji Rusiji, Hasani kaže da je to greška i da Kosovo ima mnogo uvredljiviji jezik prema Putinu i Srbiji nego zemlje NATO.

 Izvor: Kosovo Online/Koha ditore