Lider PDK

Predsjednik Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi saopštio je da vlada neuspjehom da započne popis stanovništva još jednom potvrdila duboku nesposobnost koja se održava u svim sektorima.

Popis stanovništva na Kosovu je od planiranog 1. septembra odložen za 1. novembar, a lider PDK sumnja da će popisa ove godine uopšte biti.

Ističe da je do odlaganja popisa došlo iz nekoliko političkih razloga.

“Prvo, vlada je izgubila stvarnu kontrolu u sjevernom delu zemlje, pa nije u mogućnosti da tamo registruje građane. Drugo, masovno iseljavanje sa Kosova, koje je samo za ove dvije godine ove vlasti napustilo oko 150.000 građana, i treće, situacija u kojoj se nalazi Agenciju za statistiku Kosova, zbog političkih i partijskih intervencija u njoj od strane vlade”, naveo je Krasniqi.

On ističe da je popis stanovništva od vitalnog značaja za kreiranje istinske i dugoročne vladajuće politike i akcije.

“Stoga, pozivam vladu da intervencijama i dnevnopolitičkim pritiscima zaustavi uništavanje Agencije za statistiku i da hitno radi kako bi proces popisa stanovništva počeo što prije. Bez statistike nema planiranja. Bez planiranja nema napretka! Ali, nažalost, imamo vladu koja radi bez plana i programa”, zaključio je Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online