Premijer Kosova

Premijer Kosova Albin Kurti istakao je da je na večeri u Atini organizovanoj povodom 20. godišnjice Solunskog samita kojoj su prisustvovali lideri Zapadnog Balkana i predstavnici EU, potvrđena podrška proširenju i članstvu Evropske unije.

On je na Facebooku sumirao utiske nakon dvodnevne posjete Atini i naveo da je imao sastanke sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Layen i grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom.

Takođe, naglasio je da je tokom zajedničke večere povodom 20. godišnjice Solunskog samita pozdravio predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i razgovarao sa premijerom Bugarske Nikolajem Denkovim i predsednikom Evropskog savjeta Charlesom Michellom.

"Na večeri povodom 20. godišnjice Solunskog samita potvrđena je podrška proširenju Evropske unije, dok je u prisustvu predsjednika Ukrajine Zelenskog potvrđena nepokolebljiva podrška Ukrajini i pozvana na odgovornost i kažnjavanje zločina počinjenih tokom ruske agresije", rekao je Kurti.

Dodao je da su večeri pored lidera Zapadnog Balkana prisustvovali predsednica Evropske komisije Ursula von der Layen, predsjednik Evropskog savjeta Charles Michell, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, premijer Hrvatske Andrej Plenković, premijer Rumunije Marsel Čiolaku, premijer Bugarske Nikolaj Denkov i predsjednica Moldavije Maja Sandu.

„Stojeći ovdje 2 decenije poslije samita u Solunu, sjećam se puta kojim je Kosovo krenulo ka EU, što je svjedočanstvo naše nepokolebljive posvećenosti miru i demokratiji. Sada kada je Evropa ponovo svjedok rata, podsećam i da su EU, jedinstvo i inkluzija jedini put naprijed“, napisao je on na društvenoj mreži X uz fotografiju sa grčkom zastavom.

Izvor: Kosovo Online