Premijer Kosova

Premijer Kosova Albin Kurti, na jučerašnjoj neformalnoj večeri u Atini, na koju je pozvao šef grčke vlade Kirijakos Micotakis, ponovo je zatražio međusobno priznanje.

Kako se navodi u saopštenju vlade, Kurti je istakao da sve zemlje koje teže da se pridruže Evropskoj uniji moraju da se pridržavaju demokratije, vladavine prava, poštovanja ljudskih prava i dobrosusjedskih odnosa.

"Uslov za dobrosusjedstvo je međusobno priznanje, 'de jure' i 'de fakto'. Manjina će uvijek biti, ali je potrebna simetrija i balans u poštovanju manjina na osnovu Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina", naglasio je Kurti.

On je preneo da se na večeri razgovaralo o ratu u Ukrajini, pri čemu je, dodaje, naglašena nepokolebljiva podrška nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, a odgovornost i kazna za zločine počinjene tokom rata i druga zverstva nad civilima.

Na ovoj večeri, povodom 20. godišnjice Solunskog samita, na kojoj je iskazana perspektiva punopravnog članstva cijelog Zapadnog Balkana, ponovljena je podrška proširenju i članstvu u Evropskoj uniji, dodaje se u saopštenju.

Na kraju sastanka je usvojena zajednička izjava u kojoj se poziva na ponovno pokretanje i fokusiranje na proces proširenja Unije, kao i nepokolebljiva podrška ukrajinskoj nezavisnosti, te kažnjavanje zločina počinjenih tokom rata i pozivanje na odgovornost onih koji su zločine počinili.

Izvor: Kosovo Online