Van svake kontrole

Univerzitetski profesor Milazim Krasniqi rekao je, komentarišući aktuelnu aferu sa rezervama Kosova u koju su umješani zvaničnici Ministarstva industrije, preduzetništva i trgovine, da su čak i protivnici premijera Albina Kurtija iznenađeni koliko se slučajeva korupcije i skandala dovodi u vezu sa njim i njegovom vladom, prenosi Ekonomija onlajn.

Krasniqi smatra nedopustivim da je povjereno da rezervama upravlja privatno lice, misleći na Ridvana Muharemija, biznismena koji je zbog ove afere uhapšen u petak, kao i dvoje zvaničnika Ministarstva industrije. Mediji na albanskom navode da je Kurti bio čest gost u restoranu Muharemija, objavljujući i njihove zajedničke fotografije.

Ocjenjuje da bi istraga o ovom slučaju mogla da dokaže umješanost funkcionera svih nivoa vlasti, dodajući da je ono što se dešava sa koruptivnim i kriminalnim aferama na Kosovu van svake kontrole.

"Ono što se dešava sa korumpiranim i kriminalnim poslovima Kurtijeve vlade je van svake kontrole, pa ni oni koji su bili protiv njega nisu mogli da vjeruju da će ih biti toliko. Ako samo pogledate, na primjer, strašnu aferu sa ambasadorom Martinom Berishajem, zatim sa bivšim direktorom Kosovske energetske korporacije Nagipom Krasniqijem, pa sa odbornikom Samoopredjeljenja Besnikom Mujecijem koji je uhapšen zbog šverca droge i sve do činjenice da rezervama upravlja preko privatno lice“, rekao je on.

Istakao je da Ridvan Muharemi ima prijateljske i poslovne odnose sa premijerom Kurtijem i vladinim zvaničnicima.

"Ovaj privatnik je u prijateljskim, poslovnim odnosima sa premijerom i vladinim funkcionerima, to je još više zakomplikovalo cijelu aferu u vezi sa državne rezervama i njihovim lošim upravljanjem. Ostaje gorak ukus u ustima zbog činjenice da je Ridvan Muharemi direktno povezan sa premijerom i sa visokim državnim zvaničnicima, što će, vjerujem, biti istraženo do kraja tokom istrage", rekao je on.

Uputio je kritiku vladi zbog napada koje, kako navodi, vrši na tužilaštvo i pravosuđe.

Ovi napadi se, prema njegovim riječima, dešavaju jer je vlada osramoćena i nastoji da zaustavi medije i Tužilaštvo da objelodane "lavinu korupcije i loše uprave".

"Napadi na tužilaštvo i pravosuđe su trajni od strane Kurtijeve vlade i eklatantni su pokušaji miješanja u pravosudni sistem. Ni u kom slučaju u demokratskoj zemlji nije dozvoljeno da vlast na tako oštar način napada pravosuđe, ali izgleda da su u velikoj sramoti i pokušavaju da zastraše pravosuđe, ali i medije kako bi zaustavili ovu lavinu korupcije i lošeg upravljanja koja je prevazišla svako predviđanje", zaključio je Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online