Racije širom Kosova

Stručnjak za bezbjednost Nuredin Ibishi ocjenio je da su akcije koje je preduzela Policija Kosova nakon više ubistava na Kosovu, primjerene i preduzete na vrijeme ali da je potrebna bolja saradnja sa pravosudnim organima, prenosi Ekonomija onlajn.

Ibishi kaže da će policija ubuduće morati da radi na preduzimanju preventivnih mjera kako ne bi dolazilo do ovakvih slučajeva.

“Mislim da je policija na vrijeme preduzela akcije s obzirom na nedavna ubistva i povređivanja građana na javnim mjestima. To pokazuje da se nešto mora da se preduzme, počevši od racija, pa do pojačanih kontrola kako bi se smanjio trend ovakvih slučajeva”, rekao je Ibishi.

Prema njegovim riječima potrebna je bolja saradnja između policije, tužilaštva i pravosuđa jer policija troši dosta vremena kako bi uhapsila osumnjičene a da za njih onda nema hitne sudske mjere. To po njegovim riječima stvara probleme policiji jer ljudi koji ne izdržavaju zaslužene kazne nastavljaju da čine krivična djela.

“Ne bih smeo da krivim pravosuđe, tužilaštvo ili u ovom slučaju sudove, ali realnost je da policija troši mnogo vremena i energije dok ne uhapsi osobu koja ima krivični dosije a kada stigne kod sudije nema izricanja hitnih mjera. To onda stvara problem policiji jer ista osoba nastavlja sa krivičnim djelima. Iz tog razloga smatram da treba ostvariti saradnju između istražnih institucija policije, ali i tužilaštva i pravosuđa kako bi sistem funkcionisao", rekao je on.

Policija Kosova od 8. avgusta sprovodi operativni plan širom Kosova koji ima za cilj održavanje reda i javne bezbjednosti.

Kako se navodi u saopštenju policije, tokom pet dana (od 8. do 12. avgusta 2023. godine) provjereno je 12.038 automobila i 229 objekata, uhapšene su 72 osobe, od kojih 24 sa sudskim nalozima i oduzeto je 34 komada oružja.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online