Peticija nije rješenje

Bivši ministar lokalne samouprave Sadri Ferati, povodom održavanja novih izbora u četiri opštine na sjeveru Kosova, rekao je da peticija nije rješenje, i da bi aktuelni gradonačelnici trebalo dobrovoljno da podnesu ostavke, prenosi Klan Kosova.

Ferati kaže da bi se dobrovoljnom ostavkom aktuelnih predsjednika opština razvio brži proces koji bi rezultirao smirivanjem situacije i normalizacijom institucija na sjeveru Kosova.

"Mislim da postoji bolja opcija od peticije, a to je saradnja centralnih institucija sa gradonačelnicima. Iako nemaju jak legitimitet, oni su legalni, jer su izabrani po svim zakonskim procedurama. Dakle, centralne institucije moraju da uvjere gradonačelnike da podnesu ostavke", rekao je Ferati.

Dodao je da je neophodno da se proces izbora odvija brže, jer će, kako kaže, izbori vratiti Srbe u institucije i stvoriti normalizaciju na sjeveru Kosova.

"Peticija je u korist Srpske liste i Srbije. Oni će odlučiti da li će tih 20 odsto potpisati peticiju, i preuzeće zasluge za saradnju, a prst će uvijek biti uperen ka Kosovu", dodao je Ferati.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova