Uznemirujuće!

Vlada planira da zauzme Privrednu komoru Kosova i monopolizuje je u zastupanju biznisa, piše Klan Kosova.

Ovo je utisak ostalih privrednih komora, nakon što su prihvatile koncept dokumenta koji preporučuje zakonske izmjene za Privrednu komoru.

Nacrt Ministarstva trgovine predviđa da će svi privredni subjekti biti u obavezi da plaćaju članarinu Privrednoj komori, što bi trebalo da unapredi i organizacionu strukturu.

Zana Beqiri iz Privredne komore kaže da ova inicijativa gubi svoju ulogu u odnosu na druga slična udruženja.

"To ne garantuje nezavisnost, daje vrlo malo prostora biznisu u donošenju odluka, stvara mogućnosti za monopolizaciju", kaže ona.

Arian Zeka iz Američke privredne komore, kaže da članstvo treba prepustiti volji biznisa, ali i organizacija u kojima žele da učestvuju.

„Zašto bi to postalo obavezno, a ne da ih prepusti svojoj slobodnoj volji, po slobodi udruživanja, da odluče da li žele da budu dio takve organizacije“, kaže Zeka.

Stoga smatraju da će Vlada direktno kontaktirati Privrednu komoru.

"Ono što je uznemirujuće i zastrašujuće je tendencija ministra trgovine i industrije da kontroliše Privrednu komoru Kosova", kaže Zeka.

Dok Beqiri predviđa da će "preduzeća imati mnogo manje glasa u pogledu poboljšanja politike i poslovne klime na Kosovu".

Na Kosovu postoji nekoliko privrednih subjekata koji zastupaju interese biznisa, a većina njih zbog kritičkih stavova nema tako dobre odnose sa aktuelnom vlašću.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova