Ekspert za politička pitanja

Ekspert za politička pitanja Arbnor Sadiku izjavio je da je inicijativa za izradu administrativnog uputstva, prema kojem je predviđena ostavka gradonačelnika opština na sjeveru, više inicijativa za skidanje odgovornosti sa Vlade, prenosi Ekonomia onlajn.

Sadiku je pozvao da se po ovom pitanju konsultuju institucije EU i SAD, jer prema njegovim riječima, postoji rizik da Srbi ponovo bojkotuju izbore i da se situacija ponovi.

On ističe da nije potrebna ostavka gradonačelnika, već se oni razriješavaju uz pomoć peticije, na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi. Međutim, dodaje da je pravi način za prevazilaženje krize na sjeveru politički dogovor, koji podrazumeva ostavke tamošnjih gradonačelnika.

„Ako ne bude međunarodnog dogovora prvo sa posrednicima dijaloga Kosova i Srbije, a to su Evropska unija i SAD, za ovu izradu uputstva za izlazak iz krize na sjeveru Kosova, mislim da može doći do ponavljanja prošlih situacija da praktično Srbi koji žive na sjeveru Kosova bojkotuju ovaj referendum, ne učestvuju na referendumu, a u slučaju da ne učestvuju, nema rezultata“, rekao je on.

Političke probleme treba rješavati političkim, a ne pravnim sredstvima, ističe Sadiku.

„Smatram da je ovakva forma izrade uputstva od strane ministra MALS-a pre neka vrsta apsolutizacije vlade da samovoljno ne smenjuje ove gradonačelnike i natera građane Srbije da to urade putem referenduma. A zatim je potrebo naterati Srbe da učestvuju na sledećim lokalnim izborima“, rekao je Sadiku.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online