Produbljivanje spora sa Zapadom

Potpredsjednik Demokratske partije Kosova Xhavit Haliti smatra da je odlaganje posjete američkog zvaničnika Dereka Choletta Kosovu upozorenje Vladi Kosova, prenosi Gazeta Blic.

Haliti je rekao da premijer Albin Kurti produbljuje spor sa Zapadom.

"Koliko znam, kaznene mjere je EU nametnula Kosovu, a vjerujem i SAD. Poruka svih američkih državnih zvaničnika, za Vladu Kosova, dolazi preko američkog ambasadora i relevantnih linija u ambasadi. Vlada Kosova, odnosno premijer, svojom tvrdoglavošću rizikuje produbljivanje sporova sa Zapadom. Nikada nisam vjerovao da će se neka vlada Kosova suprotstaviti roditeljskim savjetima koji dolaze sa Zapada", rekao je Haliti za Gazeta Blic.

Prema njegovim riječima, taj potez iz inostranstva je opomena za Kosovo.

"Mislim i vjerujem da Kosovo ne bi trebalo da postane nečujno, ali mora da primjeni svaki savjet i prijedlog koji dolazi iz SAD. U ovom slučaju, mislim da je nedolazak gospodina Dereka Choletta na sastanak sa institucijama Kosova, a posebno sa premijerom, opomena za Vladu. Po meni, poruka je: sprovodite sporazume koje ste potpisali, sprovodite ohridske obaveze, sprovodite predlog u tri tačke", ispričao je.

Američka delegacija, na čelu sa podsekretarom u ministarstvu odbrane SAD Dereka Choletta, trebalo je da posjeti Kosovo 30. i 31. jula, međutim ta posjeta je odložena, a razlozi za odlaganje nisu poznati.

Izvor: Kosovo online/Gazetablic