Poslanik PDK

Poslanik Demokratske partije Kosova Xhavit Haliti smatra da premijer Albin Kurti rasprisivanjem vanrednih parlamentarnih izbora želi da odloži slanje nacrta Zajednice srpskih opština, koji je Kosovu i Srbiji predložila 'velika petorka', Ustavnom sudu, dok analitičar Bekim Kabashi ukazuje da Kurti insistiranjem da Srbija potpiše sporazum iz Brisela pokušava da prikrije da je prihvatio taj dokument.

Haliti je za Ekonomiju onlajn naveo da Ustavni sud ne može da daje mišljenje o nacrtu prije nego što prođu izbori na Kosovu.

"Ova godina je izborna u koju smo ušli i vjerujem da mu je cilj da tokom izborne kampanje ne bude odluke Ustavnog suda po pitanju Zajednice. Namerno odugovlači sa slanjem ovog statuta Ustavnom sudu kako ta institucija ne bi dala svoje mišljenje prije nego što se izbori završe", kaže Haliti.

Analitičar Bekim Kabashi ukazuje da je Kurti obećao da će sprovesti ZSO i sada želi da se opravda napadima da Srbija nije potpisala sporazum.

"Znamo da je Vlada prihvatila obavezu ZSO prihvatanjem briselskog sporazuma i aneksa iz Ohrida. Na sastanku sa 'velikom petorkom' Kurti je potvrdio da je spreman da prihvati nacrt koji su predložili. Vlada pokušava da izbjegne tu obavezu pravdajući se da Srbija nije potpisala sporazum, u kome se navodi da su strane dužne da prihvate da sprovodu sve sporazume prihvaćene u prošlosti , uključujući i ZSO", ukazao je Kabashi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online