Predsjedništvo

Poznatom albanskom piscu Ismailu Kadareu dodjeljeno je državljanstvo Kosova, saopšteno je iz Predsjedništva.

Kako se navodi, predsjednica Kosova Vjosa Osmani je 1. avgusta potpisala dekret kojim se Kadareu dodjeljuje državljanstvo, dok će mu ono biti uručeno u narednom periodu, kada Osmani bude boravila u Albaniju.

Osmani je ocijenila da je "davanje državljanstva ikoni albanske književnosti, piscu Ismailu Kadareu, čast za Kosovo“, te se dodaje da je on važna ličnost za Albance širom svijeta.

"Republika Kosovo i njeni građani osjećaju čast zbog izuzetnog lika nacije, našeg pisca svjetske klase, Ismaila Kadarea, koji je svojom kreativnošću afirmisao naš jezik, kulturu i tradiciju", rekla je Osmani.

Ismail Kadare je ove godine odlikovan ordenom "Hasan Prishtina", koji Predsjedništvo Kosova dodjeljuje najistaknutijim ličnostima u oblasti kulture, umjetnosti i društva.

Kadari je autor romana "Slomljeni april", "Hronika u kamenu", "Zamak", "General mrtve vojske", kao i mnogih drugih djela. Ovaj osamdesetsedmogodišnji pisac je jedna od najpopularnijih ličnosti albanske književnost od 1960-ih.

Dobitnik je mnogih književnih nagrada širom svijeta, a u nekoliko navrata se pominjao kao mogući kandidat za Nobelovu nagradu za književnost.

Djela su mu prevedena i objavljena na oko 30 jezika.