Uspjeh ekonomske politike

Premijer Albin Kurti saopštio je da je prvi put na Kosovu u privrednom sektoru evidentireno 400.000 aktivnih radnih mjesta.

Kurti je na Twitteru naveo da je taj podatak pokazatelj uspjeha radne i ekonomske poliitke na Kosovu.

„Po prvi put naša privreda ima preko 400.000 evidentiranih aktivnih radnih mjesta. Ovo je snažan pokazatelj uspjeha naše radne i ekonomske politike koja je pomogla ženama, osobama sa invaliditetom, preduzetnicima i drugima da budu uspješni učesnici u radnoj snazi“, istakao je Kurti.
  Međutim, rezultati istraživanja javnog mnjenja koje je sproveo UNDP pokazuju da su najurgentniji problemi na Kosovu nezaposlenost, siromaštvo i inflacija.

Prema podacima ankete koju je u aprilu sproveo UNDP pod nazivom "Puls javnosti", nezaposlenost je kao najveći problem iznelo 32,7 odsto ispitanika, siromaštvo 20,1 odsto i inflaciju njih 11,6 odsto.

Kao jedan od najvećih problema na Kosovu ispitanici vide i korupciju, pa se 23,5 odsto anketiranih izjasnilo da smatra da je korupcija velikih razmjera prisutna u javnim i međunarodnim institucijama na Kosovu, u poređenju sa 21,1 odsto u novembru 2022.

Čak 57 odsto ispitanika izjasnilo se da bi željeli da žive i rade u inostaranstvu, pokazalo je najnovije istraživanje "Balkanskog barometra".

Ekonomista Safet Gërxhaliu izjavio je da je zabilježen pad interesovanja kosovske dijaspore za ulaganje na Kosovu, te da je to posljedica nedostataka političke stabilnosti.

Izvor: Kosovo Online