Poslanica PDK

Poslanica Demokratske partije Kosova Eliza Hoxha rekla je danas da je krađa robnih rezervi, koju dokazuje nova afera prisluškivanja, zločin bez presedana koji je instalirala vlada Albina Kurtija, prenosi Blic gazeta.

"Zloupotreba robnih rezervi Kosova je jedan od korupcijskih skandala koji pogađaju ne samo rezerve, već i opšti integritet javnih institucija", rekla je Hoxha na konferenciji za medije.

Za te zloupotrebe i koruptivne poslove u Ministarstvu industrije, preduzeća i trgovine, Hoxha je pozvala organe pravosuđa da preduzmu hitne mjere, a najpre da zaustave dalje zloupotrebe koje se i sada mogu dešavati.

Takođe, pozvala je i da se utvrdi odgovornost svih lica umješanih u taj, kako kaže, korupcionaški skandal, u čijem središtu je ministarka Rozeta Hajdari.

Hoxha je podsetila da je Demokratska partija Kosova izrazila zabrinutost u vezi sa državnim rezervama i sumnju na zloupotrebu, kako u rezervama pšenice tako i kada je riječ o rezervama nafte.

"Rozeta Hajdari je nekompetentna ministarka, koja dvije i po godine ne samo da nije dala rezultate, već je bila protagonista niza afera. Podsejćam da je Rozeta Hajdari ministarka osuđena i optužena za dva različita slučaja. I očigledno ni to nije dovoljno, već je vidimo kako tone još dublje u koruptivne poslove", rekla je Hoxha.

Dodaje da prisluškivanja koja su objavili mediji svjedoče o pregovorima vlade Albina Kurtija sa trećim licima, za fiktivna preduzeća i fiktivne bankovne račune.

I prije svega za plaćanje nafte koja nikada nije stigla na Kosovo, istakla je.

Hoxha naglašava da je ministarka Rozeta Hajdari, kao instrument premijera Albina Kurtija, postupila na isti način oduzimanjem licence Klanu Kosova, koji je jedan od najvećih medija u zemlji, osnovan naporima stotina novinara i opštih radnika koji, kako dodaje, godinama daju izuzetan doprinos informisanju građana.

"Ta neviđena akcija predstavlja autoritarni čin koji se odvija u demokratskom društvu i otkriva veliki žar koji Albin Kurti i njegova vlada imaju protiv medija. Premijer Albin Kurti je tom akcijom stavio tamnu mrlju na Republiku Kosovo i naš demokratski poredak kome težimo", rekla je.

Samovoljno zatvaranje medija što je izazvalo brojne lokalne i međunarodne reakcije, prema njenim riječima, ne samo da se ne može opravdati, već predstavlja otvorenu prijetnju sistemu demokratskih vrijednosti i neprihvatljivo je.

"Dakle, za Demokratsku stranku, izbori su neizbježni i moraju se desiti što je prije moguće kako bi se Kosovo vratilo svom profilu kao nova država puna nade i sa jasnom orijentacijom i društvenim, ekonomskim i demokratskim razvojem", zaključila je Hoxha.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic