Remonti, popravke i subvencije

Nadležne institucije vrše neophodne pripreme za snabdevanje električnom energijom tokom zime. Jedna od njih je KEDS. Portparol ove korporacije Lulzim Krasnići rekao je da se očekuje stabilno snabdjevanje, ali to zavisi od više faktora.

"Da li će biti stabilnog snabdevanja zavisi od nekoliko faktora: proizvodnje, količine potrošnje i cijene energenata na međunarodnim berzama. Trenutno imamo stabilno snabdjevanje i očekujemo da ćemo imati stabilno snabdjevanje električnom energijom“, rekao je Lulzim Krasniqi, portparol KEDS-a.

Što se tiče proizvodnje, poseban značaj pridaje se popravkama.

Stoga je Energetska korporacija Kosova obavjestila RTK da u cilju povećanja bezbjednosti rada u proizvodnim jedinicama obje termoelektrane, EKK (Energetska korporacija Kosova) svake godine vrši redovne godišnje remonte.

Međutim, kažu da se nikako ne može isključiti da su agregati zastareli i ne garantuju 100% bezbjedan rad, što znači da možemo imati neplanirani prekid proizvodnje nekog bloka, ali ne duži od 72 sata.

U međuvremenu, Regulatorna kancelarija za energetiku saopštila je da su tarife za električnu energiju na snazi od 1. aprila 2023. godine do sljedeće revizije tarifa. Trenutno kažu da nema pokrenutog procesa revizije tarifa.

Za električnu energiju, efikasnost takođe igra veliku ulogu. S tim u vezi, ministarka ekonomije Artane Rizvanolli, tokom diskusije za okruglim stolom, istakla je da Vlada Kosova daje prioritet energetskoj efikasnosti.

"U 2023. godini očekuje se da Vlada zajedno sa Fondom za energetsku efikasnost realizuje ukupno 40 miliona eura investicija. Za privatni sektor prošle godine je osmišljena šema za efikasnu opremu vrijedna oko 5 miliona eura, od negdje izdvojenih 6 miliona podržano je skoro 10.000 porodica. Ministarstvo je ove godine u saradnji sa Fondom osmislilo šemu ulaganja u efikasnost privatnih kuća i za efikasne kućne aparate, solarne termalne sisteme itd.", rekla je Rizvanolli.

Ona je takođe nagovjestila da će prvi put krenuti sa šemom za podršku malom i srednjem biznisu. Očekuje se da će mere biti otvorene tokom ovog mjeseca. Što se tiče dalje podrške Ministarstva finansija, RTK nije dobila odgovor od njih.