Optimizam

U opozicionim partijama na Kosovu optimisti su da će do početka nove sjednice Skupštine biti obezbjeđeni glasovi neophodni za rušenje Kurtijeve vlade. Predstavnici ovih političkih subjekata su istakli da se do septembra promotivnim prijedlogom mogu obezbjediti glasovi za pojedine poslanike Pokreta Samoopredjeljenje.

Opozicione stranke su u septembru izrazile namjeru da Kurtijevoj vladi skrate mandat, iako nisu precizirale kako bi to mogle da postignu.

U stranci LDK su rekli da Kosovo ne treba i ne može sebi da priušti ovakvu vlast.

„Očekujemo da ćemo na jesen imati potpuno novu situaciju, jer ova vlada ne bi trebalo da nastavi“, rekao je šef poslaničke grupe LDK Arben Gashi.

Ali da učini ovu političku promenu, LDK nema drugih opcija, osim inicijative nepovjerenja AAK, u čiji uspjeh još uvijek sumnjaju.

„Vidjećemo da li će na jesen biti testa unutar LVV (Samoopredeljenja), ko će izaći i glasati za prijedlog za rušenje vlade. Inače je nemoguće, potrebni su nam ljudi iz LVV-a koji će rušiti Vladu“, poručio je dalje Gashi.

Ali, inicijator ovog predloga, Alijansa za budućnost Kosova (AAK), uvjereniji je da će prikupiti glasove 61 poslanika za smjenu vlade.

„Razgovore koje sam imao sa opozicijom, oni imaju spremnost, ali nisu stavili potpise. Mislim da će ta spremnost biti sprovedena u septembru i onda ćemo ga kroz predlog razrešiti“, rekao je šef poslaničke grupe AAK, Besnik Tahiri.

I PDK je rekla da će se angažovati u tom pravcu ulažući napore da obezbjede glasove nekih poslanika Samoopredjeljenja.

„Vjerujem da ćemo imati ljude koji se pozivaju na razum, zdrav razum i koji postaju dio veće koalicije i da pošalju zemlju na izbore, a koaliciju ‘Zdravo’ pošalju kući“, rekao je šef poslanika PDK, Abelard Tahiri.

Za rušenje Kurtijeve vlade, opozicija se izjasnila da se ne oslanja na glasove Srpske liste.

Tri opozicione stranke trenutno imaju 42 poslanika. A da bi prijedlog bio uspješan, potrebni su im i glasovi 19 drugih poslanika.

Izvor: Koha/Kossev