Specijalno tužilaštvo Kosova

Specijalno tužilaštvo Kosova (PSRK), podiglo je danas optužnicu Osnovnom sudu u Prištini – Posebno odeljenje, protiv okrivljenog Z.A. srpske nacionalnosti.

Iz Specijalnog tužilaštva su saopštili da postoji osnovana sumnja da je okrivljeni Z.A, tokom rata na Kosovu, "u dosluhu sa drugim pripadnicima srpske policije, u uniformi srpske policije i naoružan, priveo u centar grada Kamenice povređenog B.M. nehumano mučio, maltretirao i naneo teške tjelesne povrede, traume, sa zdravstvenim posljedicama i izazvao teške prijetnje po život u trajanju od sat i po, ova radnje se sankcionišu prema lokalnim zakonima, običajima ratovanja i Ženevskim međunarodnim konvencijama i dopunskim Protokolima".

Takođe, okrivljeni Z.A. se sumnjiči da je "u dosluhu sa ostalim pripadnicima srpske policije i paravojnih grupa učestvovao u prinudnom proterivanju i premještanju građana Kamenice i okoline, zatim u pljačkaju kuća, a u cilju oštećenja imovine Albanaca izazivali požara, takođe su učestvovali u maltretiranju albanskih civila".

Ovim radnjama okrivljeni Z.A. izvršio krivično djelo „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ iz člana 142. u vezi sa članom 22. ZKP RSFJ.