Nema usaglašenosti

Iz Demokratskog saveza Kosova i Demokratske partije Kosova poručuju da inicijativa Ramusha Haradinaja i Alijanse za budućnost za izglasavanje nepovjerenja vladi koju predvodi Albin Kurti trenutno "prema brojkama u parlamentu, nema većinu", kao i da ideje za prikupljanje potpisa opozicionih poslanika za rušenje aktuelne vlasti nisu mnogo usaglašene, prenosi Albanian post.

Poslanica LDK Hikmete Bajrami istakla je da sa brojkama koje postoje u Skupštini, sa aktuelnim političkim formacijama, prijedlog AAK ne može uspjeti, čak ni sa potpisima njene stranke.

"LDK će dati potpise tek kada bude izvesno da postoji većina za rušenje vlade“, naglasila je ona, i dodala da toga „trenutno nema“.

Bajrami dodaje da će stranka dati potpise za prijedlog, ali će to učiniti tek kada dobiju garanciju da će prijedlog uspeti.

„Čak i AAK i svi mi znamo da opozicija ne može da ruši vlast koja ima većinu u Skupštini. Sve dok se ne promjeni ovaj odnos, nijedan pokušaj ga ne može promjeniti“, objašnjava Bajrami trenutni stav stranke koju predstavlja.

Ferat Shala iz PDK ističe da je stav njegove stranke već javno definisao predsjednik Memli Krasniqi, ukazujući da poslanici ove stranke „ne mogu da daju nikakav potpis prije nego što se ostali usaglase sa njihovim stavovima“.

Inače, prvi put inicijativu za izglasavanje nepovjerenja vladi Albina Kurtija izneo je predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj. On tvrdi da je premijer Kurti odgovoran za situaciju nastalu na sjeveru.

„Premijer Kurti, umjesto da sarađuje sa SAD, odnosno sa njihovim planom za integraciju sjevera, nastavio je sa svojim planom, da podstiče sukob na sjeveru“, dodao je on.

Haradinaj, kao i drugi predstavnici AAK, pozvali su druge opozicione stranke da podrže prijedlog za izglasavanje nepovjerenja vladi.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post