Utaja poreza, pranje novca...

Pored pet ministara u aktuelnoj vladi, istražitelji Radne grupe za borbu protiv korupcije u Policiji Kosova pokrenuli su istragu i o bivšem ambasadoru Kosova u Hrvatskoj Martinu Berishaju kao i izvršnom direktoru KEK Nagipu Krasniqiju, prenosi Reporteri.

Protiv Berishaja je podneta krivična prijava za utaju poreza, nakon čega je istraga proširena i na pranje novca dok je protiv Krasniqija podignuta prijava za borbu protiv korupcije.

Nagipa Krasniqija istražuje radna grupa za borbu protiv korupcije u slučaju pregovaranja o prodaji i kupovini energenata.

Prema rezultatima istraživanja Radne grupe, pokazalo se da postoji pet, šest kompanija koje se bave prodajom i otkupom energije, pri čemu jedna od njih, odnosno slovenačka kompanija HSE, nema dozvolu za prodaju i kupovinu energije na Kosovu.

Uprkos tome, od decembra 2021. KEK je prodao 37 miliona eura HSE-u, dok je KEK kupio pet miliona eura energije od HSE-a.

Bivši izvršni direktor KEK Nagip Krasniqi je, iako firma HSE nema licencu za prodaju na Kosovu, ipak nastavio trgovinu energentima sa tom firmom nelegalnim putevima.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri