Afera

Politička kriza na Kosovu koja je dobila na ubrzanju nakon što su u javnost dospeli snimci u kojima šefica poslaničke grupe Samoopredjeljenja Mimoza Kusari-Lila priznaje da je vodila telefonske razgovore sa potpredsjednikom Srpske liste Milanom Radoičićem, ne smiruje se.

Nakon tuče poslanika opozicije i ministara u Skupštini Kosova zahtjevi da aktuelna vlast ode i da se raspišu vanredni izbori prelili su se iz parlamenta i na ulice, pa su tako juče veterani OVK organizovali protest ispred zgrade vlade koju predvodi Albin Kurti.

Opozicija poručuje da je ovo samo prvi u nizu protesta i da će demonstracije biti organizovane dok "Kurti ne ode".

Premijer, s druge strane, pokušava da "amortizuje" pritiske spolja, tačnije, kaznene mjere SAD i EU zbog odbijanja da deeskalira situaciju na sjeveru ponudom da povuče dio kosovskih specijalaca iz okoline opštinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Međutim, ovaj "pojas za spasavanje vlasti" očigledno Kurtiju neće biti dovoljan, jer zapadni zvaničnici, čak i njemački koji su do sada bili najblaži u kritici akcija premijera Kosova, poručuju da to nije dovoljno i da specijalne snage nemaju šta da traže na sjeveru.

Kako sada stvarim stoje, Kurti za sada nema odgovor ni na unutrašnju političku krizu sa kojom se suočava.

Predsjednik Matice Albanaca u Srbiji Demo Berisha kaže za Kosovo onlajn da ne vidi kako će Albin Kurti uspeti da prevaziđe, kako kaže, „zamku u koju je sam upao“. Berisha navodi da je sam Kurti godinama stvarao sliku kako je Radoičić neprihvatljiv, pretio mu je optužnicama i potjernicama, optuživao ga je za sve i svašta.

„Sada se razotkrilo da je sa čovjekom kojeg je pošto-poto želeo da prestavi kao kriminalca, održavao veze, preko ljudi iz svoje partijske strukture. Ovo je afera koja će po meni sigurno dovesti do pada Kurtijeve vlade. Ne vidim kako iz ove situacije može da se izvuče“, navodi Berisha.

U snimcima razgovora između Kusari-Lile i funkcionera Srpske liste Slavka Simića, koji su dospeli u javnost i u kojima priznaje da je vodila razgovore i sa Radoičićem, ukazuje Berisha, nema nikakve dileme da je ona bila delegirana od strane partijskog šefa Samoopredjeljenja da drži kontakt sa Srspkom listom i njenim čelnicima.

„Svaka Vlada Kosova pala je na takozvanom srpskom pitanju, tako će i Kurtijeva. A situacija ne može da se normalizuje bez odnosa i sa srpskim faktorom na Kosovu i uvažavanjem stavova i zahtjeva srpske zajednice. Kurti je bio toliko ‚tvrd‘ u tome da sa Srspkom listom i Radoičićem nema pregovora, što je nemoguće ako želite da uspostavite normalan život, morate da komunicirate sa legitimnim predsavanicima Srba. Sad će ga to koštati vlasti. Ako je Radoičić toliko sporna ličnog, kakvom je Kurti pokušavao da ga predstavni, otkud onda tako bliski kontakti i saradnja sa njim“, navodi Berisha.

Politički analitičar i profesor Nexhmedin Spahiu kaže za Kosovo onlajn da misli da Kurtijeva vlada neće pasti zbog afere „razgovori“, a u čijem središtu je visoka funkcionerka Samoopredjeljenja i potpredsjednik Srpske liste, ali da bi Kurtija mogli da koštaju vlasti "njegovi nesposobni i korumpirani ministri".

„Ono što se desilo u parlamentu, tuča, još više diže rejting Albina Kurtija i smanjuje šansu opozicije da dođe do vlasti. U razgovorima koji su procureli u javnost nema nečeg naročito kompromitujućeg. U momentu kad su se vodili razgovori, Radojičić je potpredsjednik Srpske liste, i razgovori su vođeni između šefova dvije poslaničke grupe u parlamentu."

On ukazuje da je bilo mnogo većih skandala koji su se ticali aktuelne Vlade Kosova.

„Očigledno je da ovo opozicija pokušava da iskoristi, ali mislim da to neće imati velikog dometa. Oni koji upropašćavaju Albina Kurtija to su njegovi ministri, nesposobni i korumpirani. A oni koji ‚podižu‘ i drže Kurtija na vlasti to su opozicija i mediji“, kaže Spahiu.

To što je snimak razgovora dospeo u javnost u trenutku kada je Kurti suočen sa ozbiljnim pritiscima spolja da prihvati zahtjeve SAD i EU za deeskalaciju na sjeveru, a Kosovo se suočava sa izolacijom i sankcijama Zapada, po Spahiuu ima za cilj da se uništi autoritet Albina Kurtija.

„Ovdje nije riječ o Mimozi Kusari-Lila koja je bila uz sve prethodne vlade i ovako nešto za nju nije posebno kompromitujuće. Namjera je bila da se kompromituje Albin Kurti, ali mislim da to neće imati velike domete“, smatra sagovornik portala.

Izvor: Kosovo Online