Kosovo izgubilo mnogo

Predsjednica Foruma žena u LDK Jehona Lushaku-Sadriu izjavila je da Vlada Kosova održava krizu na sjeveru kako bi to ostalo kao tema i da bi dijalog bio prolongiran, a to prema njenim riječima, odgovara i Vladi, ali i Vladi u Beogradu, prenosi Koha.

Lushaku-Sadriu je navela da je preduzimanje četiri koraka za deeskalaciju situacije na sjeveru dobar potez, ali da je to postignuto tek kada se Kosovo našlo pod sankcijama, a što, kako je rekla, ukazuje na nefleksibilnost premijera Albina Kurtija da vodi dijalog i deeskalira situaciju na sjeveru.

"Obaveza Vlade je bila da obezbjedi bilo kakvo rješenje, ali ne i da dovede Kosovo u ovu poziciju gdje EU uvodi sankcije. Kosovo nikada nije bilo u ovoj poziciji. Potrebna je dodatna energija za upravljanje ovom situacijom u kojoj se nalazimo", rekla je Lushaku-Sadriu.

Kako je dodala, zbog Kurtijeve tvrdoglavosti, Kosovo je mnogo izgubilo.

"Nema kontrole i vršenja suvereniteta kao što je Vlada rekla. Izgubili smo kontrolu u smislu legitimiteta na sjeveru. Za žaljenje je što postupci Vlade ne odgovaraju onome što su obećali", rekla je Lushaku-Sadriu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore