Predsjednik LDK

Predsjednik Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku optužio je premijera Albina Kurtija da je na svoju ruku destabilizovao sjever, preneo je Lajmi.

"Kao posljedica Kurtijevih grešaka destabilizovan je sjever, mnogi novinari su pretučeni, vojnici Kfora su napadnuti, saveznici su uveli sankcije Kosovu i sve će se ponovo vratiti na nulu. Na sjeveru će biti organizovani izbori i srpski gradonačelnici će se vratiti u opštine“, rekao je Abdixhiku na rtv21.

On je naveo da se plaši da za godinu dana, zbog dogovora Kurtijeve vlade više neće biti riječi o Zajednici srpskih opština, već o teritorijalnoj autonomiji, podsjećajući na tačku 7 Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije od 27. februara.

"Član 7 govori o samoupravljanju srpske zajednice, a samouprava je mnogo više od udruživanja. Bojim se da smo se danas našli u situaciji na terenu na sjeveru koja favorizuje teritorijalnu autonomiju Srba. Bojim se da za godinu dana sa ovom politikom nećemo govoriti o Zajednici, već o teritorijalnoj autonomiji", rekao je Abdixhiku, preneo je Telegrafi.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi