Albanski analitičar

Albanski analitičar Frrok Çupi ocjenio je za albanski ABC News da će Kosovo teško popraviti odnose sa zapadnim saveznicima "pokidane" zbog sprovođenja nekoordinisane akcije na sjeveru i dodao da premijer Albin Kurti ima jedan cilj, a to je da održava napetost na sjeveru.

Çupi smatra da do usklađivanja odnosa Kosova i zapadnih saveznika može doći za nekoliko godina, ali i pored toga, primjećuje da Kosovo više nije isto kao ranije, odnosno nije kao što je bilo prije nego što je Albin Kurti krenuo, kako kaže, u tako opasne avanture.

Prema njegovim riječima, Kurti ima jedan cilj - da produži napetost na sjeveru.

"Ovo je odgovor koji se može reći vrlo kratko, ali to je odgovor koji seže u običaje i ponašanje velikih sila prema zemljama saveznicama. Nikada se ne može desiti da se u kratkom vremenskom periodu vrate odnosi. Čak i ako se odjednom mogu riješiti, što se ne desi, SAD ili EU će postati nevjerovatne. To se može desiti u narednim godinama, ali se nikada neće desiti onako kako je bilo. Kosovo nikada neće biti kao što je bilo prije", kazao je.

Navodeći da Kurti nema drugi cilj, osim da produži tenzije na sjeveru, Qupi navodi da je to i cilj koji imaju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, te šef BIA Aleksandar Vulin, kao i Rusija.

Dodao je da Kurti pokušava da okrene narod Kosova protiv svojih saveznika.

"Ceo Pokret Samoopredjeljenje i Kurti, kao veoma ekstremni ljevičar, nisu vjerovali i nikada ne bi željeli da imaju bilo kakve veze sa SAD. Postoji više razloga za to, jer su SAD sila koja se zalaže za uspostavljanje demokratije, ona se bori protiv nasilja u svakoj državi. Svi na Kosovu Ameriku smatraju Bogom, jer ju je oslobodio, dao joj republiku, a Albin Kurti neće dijeliti ovu sudbinu sa Amerikom, već će tu činjenicu zadržati za sebe. Ameriku, prema njegovoj zamisli, treba malo po malo izostavljati", rekao je Çupi.

Izvor: Kosovo online/ABC News