Premijer Kosova

Premijer Albin Kurti izjavio je za BBC da je spreman i opredeljen za deeskalaciju situacije na sjeveru Kosova dodajući da su EU i SAD uvele mjere protiv Kosova, a da su "mekane" prema Beogradu kako bi Srbiju što više sklonili od ruskog uticaja.

"Naravno da sam za deeskalaciju, spreman sam za nove izbore u te četiri opštine što prije je moguće, ali sve mora biti u skladu sa vladavinom prava", kazao je Kurti u emisiji "Teški razgovor" (Hard talk).

Kurti je, na pitanje da li je moglo doći do većeg konflikta, naveo i da je situacija na sjeveru bila jako teška jer su dvije, kako kaže, terorističke organizacije "Severna brigada" i "Civilna zaštita" koje plaća Srbija, započele incidente u kojima su povredili pripadnike Kfora, Policije Kosova i novinare.

Tvrdi da je Vlada Kosova, pet dana pred objavljivanje te odluke, o tome obavjestila EU i SAD.

"Ne krivim srpsku zajednicu na Kosovu za te incidente, većina su miroljubivi ljudi, ja sam i njima premijer. Krivim te dvije organizacije i Beograd koji ih finansira i organizuje", kazao je.

Kako kaže, sa partnerima iz SAD i EU komunicira i koordinira, ali u ovoj situaciji morao je da poštuje zakone Kosova.

"Mi koordiniramo, ali to ne znači da se slažemo sve vrijeme po svim pitanjima. Nemam drugo objašnjenje zašto su EU i SAD tako meki sa Beogradom osim da bi Srbiju sklonili od Kremlja", naglasio je.

Na pitanje o maltretiranju Srba koji su uhapšeni na sjeveru Kosova, Kurti je kazao da će oni koji su bili nasilni, ako su to bili, prema uhapšenima biti suspendovani.

Međutim, kako dodaje, njegovi ministri su ispitali sve slučajeve i poslali pisma šefu evropske diplomatije Josepu Borrellu u kojima su dokazali da je šta god da je urađeno sve bilo u skladu sa procedurama i zakonom Kosova.

Upitan zašto ne formira Zajednicu srpskih opština kada je to obaveza koju je Kosovo prihvatilo prije 10 godina, Kurti kaže da Beograd želi ZSO na Kosovu kao što je Republika Srpska u BiH.

"Taj sporazum iz 2013. i 2015. nije prošao Ustavni sud Kosova", kazao je i naveo da je predložio model za Zajednicu kao što je organizovana za Srbe u Hrvatskoj.

Kako kaže, on je spreman za razgovore i smirivanje situacije, a to je pokazao i u Briselu posljednji put.

Međutim, kako navodi, tada predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije hteo da se sastane sa njim.

"Vučić me napada svaki dan, ali Kosovo je demokratska država, dok je u Srbiji autoritarni režim, mi smo proevropski orijentisani, a Srbija je bliska sa Kremljom", naveo je premijer za BBC.

Izvor: Kosovo online/BBC