Srbija odgovorna

Premijer Albin Kurti je povodom obeležavanja 28 godina od genocida u Srebrenici u Bosni i Hercegovini, rekao da se "svake godine sećamo žrtava masakra koje su počinile srpske snage", te dodao kako Srbija kao država nikada nije odgovarala za ovaj zločin.

Naglasio je da se genocid u BiH nije dogodio samo iznutra, te da nisu odgovorni samo u RS, već i Srbija kao država.

"Pravde za Srebrenicu i Bosnu i Hercegovinu još uvek nema”, rekao je Kurti, obraćajući se prisutnima na bosanskom jeziku.

On je naveo da je "temelj mira" među zemljama u regionu kažnjavanje onih koji su počinili ratne zločine.

Kurti je rekao i da se negiranjem genocida u Srebrenici "stavlja so na ranu" porodicama žrtava.

Prethodno je sednica Skupštine Kosova 10. jula započela minutom ćutanja, kako bi se odala počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Poslanici iz redova bošnjačke zajednice, Bahrim Šabani i Dude Balje, su naveli da se negiranje genocida ne sme tolerisati, te da "bol zbog tog zločina ne prestaje".

Skupština Kosova je 2021. godine usvojila i Rezoluciju o Srebrenici kojom se osuđuje genocid srpskog režima u Srebrenici nad pripadnicima bošnjačkog naroda, potvrđuje masakr nad više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dečaka, te oštro osuđuje negiranje genocida.

Ovom Rezolucijom se predviđa da se na Kosovu 11. jul obeležava kao Dan sećanja na genocid u Srebrenici.

Međunarodni sud u Hagu je 2007. doneo odluku da je u Srebrenici počinjen genocid, za šta je do sada je osuđeno više od 50 osoba, na više od 700 godina zatvora.

Još uvek se traga za oko 1.000 posmrtnih ostataka, a ove godine će biti ukopano 30 nekompletnih tela srebreničkog genocida.

Nekompletna tela pronađena su u nekoliko grobnica koje su pripadnici Vojske Republike Srpske više puta prekopavali i prebacivali tela kako bi prikrili tragove zločina.