Intenzivni razgovori

Šef kosovskog tima za dijalog sa Srbijom Besnik Bislimi i specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Prištine i Beograda Miroslav Lajčak, potvrdili su da je postignut dogovor o prvim koracima ka deeskalaciji situacije na sjeveru.

Međutim, nisu precizirali o kakvim koracima se konkretno radi.

"Dogovorili smo se o neophodnim koracima kako bi se obezbedila efikasna, zakonski osnovana deeskalacija situacije sa fokusom na normalizaciju i primenu vladavine prava", napisao je Bisljimi na svom Twitter nalogu.

Prethodno je specijalni izaslanik za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak rekao da je u ponedeljak u Bratislavi održao "intenzivne razgovore" sa zamenikom kosovskog premijera Besnikom Bislimijem na temu smirivanja situacije.

“Dogovorili smo se o prvim koracima ka ostvarenju ovog cilja“, napisao je Lajčak na Twitteru.

Tenzije na severu Kosova su podignute krajem maja kada su albanski gradonačelnici pokušali uz pomoć policije da uđu u opštinske zgrade, čemu se usprotivilo lokalno srpsko stanovništvo.

Srbi, koji čine većinu na severu Kosova, bojkotovali su poslednje aprilske izbore i ne prihvataju rezultate, odnosno nove gradonačelnike koji dolaze iz albanske zajednice.

Oni svakodnevno protestuju ispred opštinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku sa zahtevom da gradonačelnici ne dolaze na posao i da se sa severa povuče specijalna jedinica Policije Kosova.

Slične zahteve je uputila i najveća stranka kosovskih Srba, Srpska lista, uz dodatak da traži amnestiju svih uhapšenih od strane kosovske policije zbog incidenata na severu.

EU je zatražila od Kosova da odmah deeskalira situaciju na severu, da raspiše nove izbore i da se vrati dijalogu o normalizaciji odnosa. Od Srbije je, pak, zatraženo da obezbedi bezuslovno učešće Srba na izborima.

Ove zahteve EU su podržale i zapadne zemlje.