Stefana Nedeljkovića je 2. juna premijer Kosova na sjednici parlamenta pomenuo kao jednog od organizatora nereda na sjeveru, djela kriminalne grupe „Severna brigada“, povezane sa ruskom grupom Vagner.

13 dana kasnije, 11. juna, ime istog šalje Ministarstvo industrije, preduzeća i trgovine Ministarstvu finansija na izvršenje plate iz Trezora.

On je plaćen 700 eura pošto je zaposlen kao inspektor u ovom ministarstvu.

Nedeljković je 29. juna odlukom Vlade bio proglašen teroristom, a 30. juna je na njegov račun primio punu platu kao zaposleni u Vladi Kosova.

Kurtijeva vlada bi tako označila prvi i jedini slučaj u svijetu da, nakon progone nekog kriminalca i donošenja odluke da ga proglasi teroristom, bude plaćen iz državnog budžeta.

Ne samo Nedeljković. To se dogodilo i sa desetinama drugih pripadnika terorističkih organizacija "Civilna zaštita" i "Severna brigada".

Plaćani su od 2016. Briselskim sporazumom za raspuštanje paralelnih struktura i njihovo uključivanje u razne državne institucije, ali sada je prvi put da su plaćeni uprkos tome što ih država traži i proglašava teroristima zbog ugrožavanja „nacionalne bezbjednosti, regionalne i globalne, ustavnog poretka, stabilnosti“ kao i ugrožavanje „državnih interesa“.

Vlada Kosova je odbila da odgovori portalu Albanian post zašto plaća teroristima, čime je počinila teško krivično djelo po Krivičnom zakoniku Kosova, na osnovu člana 57. „Zakona o sprečavanju pranja novca i suzbijanju finansiranja terorizam" finansiranje terorizma "kažnjava se kaznom zatvora od pet (5) do petnaest (15) godina i novčanom kaznom do petsto hiljada (500.000) eura".

Albanian post je obezbjedila spisak Srba zaposlenih u ministarstvu Rozete Hajdari, a na listi je i terorista Nedeljković.


Platna lista 2016-2021 je i sada ista

Začudo, uz odluku da ga proglasi teroristom, Vlada nije donijela odluku da ga skine s platnog spiska.

Na platnoj listi koju je dostavila Albanian post, za zaposlene Ministarstva industrije, preduzeća i trgovine, a koja pokazuje platne brojke za Srbe angažovane u "Civilnoj zaštiti" u ministarstvu, ime Stefana Nedeljkovića može se videti između ostalih imena Srba angažovanih od strane struktura organizacija koje već su teroristi.

Kako je za Albanian post rekao službenik za ljudske resurse u jednom od ministarstava, svako može da bude skinut sa liste bilo kog datuma u mjesecu, ali zahtjev za uklanjanje Nedeljkovića i ostalih nikada nije prošao.

Pored Nedeljkovića, tu je još blizu 500 ljudi koji primaju plate od Vlade Kosova koje je angažovala "Civilna zaštita".

U konsultaciji sa advokatom Arijanitom Kocijem, koji je vlasnik jedne od najvećih advokatskih kancelarija na Kosovu, on potvrđuje da „za svakoga ko direktno ili indirektno nudi, traži, prikuplja ili skriva, organizuje, priprema ili stavlja na raspolaganje sredstva ili materijalna sredstva, da se obaveže ili doprinosi izvršenju krivičnog djela terorizma, predviđena je kazna zatvora od pet do petnaest godina”.

Koci dodaje da "uz to - da bi ovo djelo predstavljalo krivično djelo - nije neophodno da se teroristički akt dogodi", ali "naravno, slučajevi se razlikuju i svaki ima svoje specifičnosti".

Advokat kaže da ako bi Tužilaštvo pokrenulo istragu o ovoj stvari, da dovede do kažnjavanja odgovornih, u ovom slučaju Vlada Kosova, „najprije se mora konkretnim dokazima dokazati da su lica koja nastavlja koje plaća država Kosovo, da li su članovi organizacija koje su proglašene terorističkim“.