Politička intervencija

Koordinator Odjeljenja za pravosuđe u okviru Kabineta za dobro upravljanje Demokratske partije Kosova Perparim Gruda izjavio je danas da je smena šefa Jedinice za specijalne istrage Shemsija Hazirija čista politička intervencija vlade. Kako je dodao, Vlada ima za cilj da zastraši nezavisne istražitelje u Policiji Kosova, prenosi Koha.

Na konferenciji za novinare Gruda je rekao da Jedinica za specijalne istrage vodi istrage protiv ambasadora Kosova u Hrvatskoj Martina Berishaja i bivšeg šefa Energetske korporacije Kosova Nagipa Krasniqija i ocjenio da Vlada ima za cilj da spreči istrage drugih vladinih i partijskih funkcionera Pokreta Samoopredjeljenje.

"Smena direktora Specijalne istražne jedinice pokazuje da ova Vlada po svaku cijenu želi da zaštiti svoje ljude koji su pod istragom za korupciju, a to čine miješajući se na neprihvatljiv način u istražni proces. Ova smena objašnjava pravi razlog i motive zašto su premijer Kurti i ova Vlada sa takvom brutalnošću napali državnog tužioca nekoliko dana nakon hapšenja Nagipa Krasniqija", rekao je Gruda.

On je ispred PDK pozvao vladu Kosova da odustane od političkog miješanja u rad organa koji sprovode istrage i da otvori put rasvjetljavanju ove afere.

"Da budem jasan, ne postoji sila koja može da zatvori korupcionu aferu Martina Berishaja i Nagipa Krasniqija. Građani Kosova će pre ili kasnije saznati istinu o ovom korupcionaškom skandalu", poručio je on.

Gruda je pomenuo i smenu direktora za privredni kriminal u policiji Muslija Salihua, rekavši da to nije prvi put da je razriješen policijski službenik koji je vodio istragu protiv Martina Berishaja.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore