Važna deeskalacija na sjeveru

Gradonačelnik opštine Zubin Potok Izmir Zeqiri, koji dolazi iz redova Demokratske partije Kosova, poručio je danas da ne vidi kako bi njegova ostavka na ovu funkciju bilo šta promjenila u ovom trenutku, ali da su njegova partija i on za pronalaženje rješenja i vraćanje normalnosti na sjeveru, kao i da će se oko svih narednih poteza konsultovati sa međunarodnim partnerima.

Zeqiri se oglasio na Facebooku gdje je poručio da su neke njegove izjave izvučene iz konteksta, reagujući na pisanje medija na albanskom da "neće podneti ostavku na mjesto predsjednika opštine Zubin Potok čak ni ako to od njega zatraži partijski šef Memli Krasniqi".

"Neke moje izjave i stavovi, svakako nenamjerno, izvađene iz konteksta i pogrešno protumačene. U tom obliku, te izjave ne odražavaju tačno moj stav predsjednika Zubinog Potoka. Spreman sam da nastavim svoj rad predsjednika Opštine Zubinog Potoka, u službi građana i opštine. Poštujem svoj mandat, obaveze i odgovornosti, ali interes države Kosovo je iznad svega. Stoga su stavovi PDK, predsjednika Memlija Krasniqija i odluke donete 3. jula, u kojima sam i ja učestvovao, vodilja i osnova stavova na kojima ću djelovati u budućnosti", naveo je Zeqiri.

Ukazao je da, kao što je do sada koordinisao akcije i konsultovao se sa liderom stranke Krasniqijem, to će činiti i ubuduće.

"Takođe, naše akcije će biti konsultovane sa međunarodnim partnerima, jer je eskalacija na sjeveru Kosova protiv interesa naše države, stoga smo spremni da doprinesemo deeskalaciji situacije, uključujući i održavanje novih izbora u ovim opštinama. Kada je riječ o mojoj ostavci, ne vidim da bi riješila situaciju. Ipak, PDK i ja smo za pronalaženje rješenja i vraćanje normalnosti u našoj opštini. Za mene kao predsjednika opštine, i, pre svega, kao građanina ove države, interes Kosova je uvijek prioritet nad bilo kojim drugim interesom", poručio je Zeqiri.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri