Politički analitičar

Politički analitičar Arbnor Sadiku kaže da će mjere koje je Evropska unija uvela Kosovu zbog odbijanja da deeskalira situaciju na sjeveru međunarodno izolovati Kosovo, za šta, po njemu, glavnu krivicu snose premijer Albin Kurti i njegov Pokret Samoopredjeljenje, prenosi Dukađini.

"Mjere su reakcija na destruktivne odluke Vlade Kosova na čelu sa Kurtijem, posebno u odnosu prema Zapadu, a koje su išle do granice gluposti. Smatram da će Amerikanci otežati život Kurtiju u narednim mjesecima", kaže Sadiku.

On ukazuje da su ove mjere usledile nakon „neuspjeha EU i SAD i njihovih emisara", ističući da je sadašnje stanje pregovora Kosova i Srbije „izmaklo iz ruku” glavnog  evropskog diplomate Josepa Borrella i američkog državnog sekretara Antoniya Blinkena.

„Kosovo će biti međunarodno izolovano krivicom Pokreta Samoopredjeljenje i Kurtija, i naravno neuspjehom EU i SAD i njenih emisara da upravljaju stranama u kosovsko-srpskom sporu, dakle, trenutnim stanjem Kosova i Srbije, razgovori su izmakli Borrellu i Blinkenu“, zaključio je Sadiku.

Izvor: Kosovo online/ Dukagjini