Sankcije

Politički analitičar Fidan Ukaj smatra da je to što je Njemačka prekinula saradnju sa Kosovom u nekim oblastima signal da bi i druge zemlje mogle isto da urade, prenosi Ekonomija onlajn.

Prema njegovim riječima, sankcije EU zbog neispunjavanja zahtjeva za deeskalaciju situacije na sjeveru idu "na štetu građana".

„Najprije je EU obustavila posjete zvaničnika, a sada pojedine države prekidaju saradnju sa Kosovom i kosovskim institucijama. Posljednje upozorenje je prekid vojne saradnje sa Njemačkom a postoji mogućnost da i druge zemlje urade isto”, kaže Ukaj.

On je pozvao Vladu da ispuni zahtjeve EU i SAD i da Kosovo vrate u normalu.

„Nadam se da će Kurti i Vlada Kosova brzo reagovati na zahtjeve EU. Hajde da prestanemo sa ovim i da se vratimo primjeni sporazuma i integraciji Kosova u EU“, rekao je on.

Njemačka ambasada na Kosovu saopštila je da je privremeno obustavila saradnju sa Kosovom u pojedinim oblastima, zbog neispunjavanja zahtjeva Evropske unije za deeskalaciju situacije na sjeveru.

Ova mjera, za koju Njemačka kaže da je preduzela u skladu sa akcijama Brisela, neće se odnositi na "projekte sa sektorom civilnog društva, kao ni na projekte koji se realizuju".

"Mjere uključuju odlaganje vladinih konsultacija o saradnji za razvoj, pauzira se predviđeno bilateralno klimatsko partnerstvo i pružanje specifične opreme onima koji pružaju bezbjednost", naveli su iz njemačke ambasade na Kosovu.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online